FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

STOPA NEZAPOSLENOSTI U EUROZONI I DALJE U VISINI DEVET POSTO

BRUXELLES, 5. listopada 2004. (Hina/AP) - Stopa nezaposlenosti ueurozoni u kolovozu se nije promijenila, pa tako i dalje iznosi devetposto unatoč snažnijem gospodarskom rastu, pokazuju danas objavljenipodaci europske statističke agencije Eurostat.
BRUXELLES, 5. listopada 2004. (Hina/AP) - Stopa nezaposlenosti u eurozoni u kolovozu se nije promijenila, pa tako i dalje iznosi devet posto unatoč snažnijem gospodarskom rastu, pokazuju danas objavljeni podaci europske statističke agencije Eurostat.

Za razliku od drugih razvijenih gospodarstava, u eurozoni snažniji globalni gospodarski rast još nije rezultirao povećanjem novih radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti od travnja iznosi 9 posto. Visoka stopa nezaposlenosti djelomice objašnjava slabo povjerenje potrošača u eurozoni, kao i nisku stopu rasta potrošnje.

U čitavoj Europskoj Uniji, koja sada uključuje i 10 novih članica, stopa nezaposlenosti i dalje također iznosi 9 posto. Usporedbe radi, po podatcima Eurostata, stopa nezaposlenosti u kolovozu u SAD-u je iznosila 5,4 a u Japanu 4,8 posto.

Europska komisija u svom je najnovijem tromjesečnom gospodarskom izvješću upozorila kako je gospodarski oporavak eurozone osjetljiv na bilo kakav pad u globalnoj potražnji ili rast cijene nafte. Ona i dalje, međutim, stoji kod svojih ranijih predviđanja gospodarskog rasta od 1,7 posto u 2004., a slijedeće godine u visini 2,3 posto. Rast aktivnosti u gospodarstvu, kako je kazala, izgleda stvarnim no 'plahim', te vjerojatno neće rezultirati stvaranjem novih radnih mjesta.

U izvješću Europske komisije navode se i visoke cijene nafte, za koje tvrde kako već potiču jačanje inflacije, jer i tvrtkama povećavaju troškove.

Europski povjerenik za gospodarstvo Joaquin Almunia početkom ovog mjeseca je kazao da bi bolji od očekivanog rast u prvoj polovici godine mogao u 2004. rezultirati rastom većim od dva posto.

Najnovije izvješće Komisije manje je optimistično, upozoravajući na "slabo povjerenje potrošača te spori oporavak zaposlenosti." No, kako se dalje navodi u tom izvješću, "nedavno zabilježeni rast potrošačkih kredita, povećanje prometa u maloprodaji tijekom ljeta, te rast broja zajmova za kupnju nekretnina, daju razloga za oprezni optimizam."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙