FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB OSTAVIO KAMATNE STOPE NA DVA POSTO

FRANKFURT, 7. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Europska središnja banka(ECB) ostavila je danas kamatne stope u eurozoni nepromijenjene, kaošto se i očekivalo na tržištu, ostavivši si tako nešto više vremena daprouči utjecaj rastućih cijena nafte na kretanje inflacije iusporavanje gospodarskog oporavka.
FRANKFURT, 7. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Europska središnja banka (ECB) ostavila je danas kamatne stope u eurozoni nepromijenjene, kao što se i očekivalo na tržištu, ostavivši si tako nešto više vremena da prouči utjecaj rastućih cijena nafte na kretanje inflacije i usporavanje gospodarskog oporavka.

Upravno vijeće ECB-a odlučilo je ključnu kamatnu stopu, za refinanciranje, ostaviti na 2,0 posto 16. mjesec uzastopno.

Danas je i britanska središnja banka zadržala iste kamatne stope, tako da ključna kamatna stopa i dalje iznosi 4,75 posto.

Kako je cijena nafte premašila 52 dolara za barel, novi gospodarski pokazatelji pokazuju kako rast u eurozoni gubi sjaj. U kolovozu je stopa nezaposlenosti u eurozoni porasla, dok su promet na malo, kao i narudžbe njemačkoj industriji iz inozemstva smanjeni. Oslabile su i aktivnosti u uslužnom i proizvodnom sektoru u rujnu.

Ekonomisti ističu svoja očekivanja da ECB neznatno ublaži svoju čvrstu anti-inflacijsku retoriku te signalizira veću spremnost da odgodi svako zaoštravanje monetarne politike do duboko u 2005. To će omogućiti gospodarskom rastu da se učvrsti.

Sve dok cijene nafte, koje su od početka godine ojačale 60 posto, ne pokazuju znakove prelijevanja u opće poskupljenje proizvoda, ECB si može dopustiti da odgađa podizanje kamatnih stopa, kažu oni. Stopa inflacije mjerena potrošačkim cijenama iduće godine trebala bi u eurozoni ponovno pasti ispod dva posto, predviđa ECB.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙