FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NOVI DOKAZI SLABLJENJA UZLETA U VODEĆIM GOSPODARSTVIMA EUROZONE

PARIZ/FRANKFURT, 13. listopada 2004. (Hina) - Snažan pad povjerenjaulagača u Njemačkoj i neočekivan pad francuske industrijskeproizvodnje u kolovozu pružili su nove dokaze o slabljenju uzleta unajvećim gospodarstvima eurozone, objavio je financijski dnevnikFinancial Times.
PARIZ/FRANKFURT, 13. listopada 2004. (Hina) - Snažan pad povjerenja ulagača u Njemačkoj i neočekivan pad francuske industrijske proizvodnje u kolovozu pružili su nove dokaze o slabljenju uzleta u najvećim gospodarstvima eurozone, objavio je financijski dnevnik Financial Times.

Ti su podaci istaknuli zabrinutosti oko trajnih učinaka visokih cijena nafte na globalni gospodarski rast. Nedavno je čelnik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet upozorio da visoke cijene nafte doprinose znatne neizvjesnosti u gospodarske izglede.

Cijene nafte na londonskom tržištu u utorak su dosegnule rekordnih 51,5 dolara, nakon čega su se spustile na 50,43 dolara. Njemački ekonomski institut ZEW istodobno je objavio treći mjesec zaredom pad povjerenja ulagača u Njemačkoj, na najnižu razinu u zadnjih 16 mjeseci.

"Razlozi za veći pesimizam mogu se naći u nastavljenom rastu cijena nafte i očekivanjima slabljenja dinamizma globalnog gospodarstva", kaže institut u svojem izvješću.

Industrijska proizvodnja u Francuskoj također je zabilježila neočekivano snažan pad, od 1,9 posto u kolovozu u odnosu na prijašnji mjesec. Francusko gospodarstvo, za koje vlada predviđa da će ove i iduće godine ostvariti rast od 2,5 posto, poticano je snažnom domaćom potražnjom. No, najnoviji podaci o industrijskoj proizvodnji ukazuju da drugo najveće gospodarstvo eurozone nije imuno na globalne trendove.

ECB je zabrinuta izravnim učincima visokih cijena energenata na inflaciju. "Brinu nas cijene nafte, ne samo njezini direktni učinci na gospodarstvo već i druga runda učinaka", kazao je jedan europski financijski dužnosnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙