FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SVJETSKA BANKA RUSIJI PREPORUČA OPREZ PRI KORIŠTENJU NOVCA OD NAFTE

WASHINGTON,, 30. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Svjetska banka predložilaje Rusiji da koristi dodatne prihode koje je ostvarila nedavnimsnažnim rastom cijena nafte za smanjenje nacionalnog duga.
WASHINGTON,, 30. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Svjetska banka predložila je Rusiji da koristi dodatne prihode koje je ostvarila nedavnim snažnim rastom cijena nafte za smanjenje nacionalnog duga.

"Ako tražite način kako dobro iskoristiti dodatni pritisak na valutni tečaj i inflaciju, jedna od stvari je brža otplata dugova", kazao je zamjenik predsjednika Svjetske banke za Europu i središnju Aziju, Shigeo Katsu.

"Druga mogućnost je korištenje tih fondova za restrukturiranje mirovinskog sustava. Pogodno je vrijeme za to. To je nešto što se čini velikim izazovom, no mora se jednom napraviti", izjavio je.

Nešto ranije, Johannes Linn iz Brookings Instituta upozorio je da će se Rusija uz gospodarske rizike suočiti i s političkim posljedicama ako će previše slobodno trošiti višak novca koji pritječe u fondove od prodaje nafte. Linn, bivši dužnosnik Svjetske banke, ističe da bi pretjerana potrošnja mogla 'dovesti do loših očekivanja' u smislu koje usluge vlada može pružati, a posebno velika opasnost leži u ponovnom padu cijena nafte s rekordnih razina.

Katsu se slaže s time te je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin treba pokazati veliku fiskalnu disciplinu u nadolazećim mjesecima. "Mnogo je ministara koji imaju velike zahtjeve", upozorio je, govoreći o novim zahtjevima za financiranje koji stižu pred rusku vladu. "Pitanje je hoće li Putin biti sposoban zadržati disciplinu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙