FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLABLJENJE CIJENA NAFTE POMAŽE OPORAVKU JENA

LONDON, 30. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Jen je danas ojačao nasvjetskim tržištima deviza ponajviše zahvaljujući spuštanju cijenanafte s rekordnih razina, dok su ulagači odlučili pričekati najnovijepokazatelje iz Japana i Sjedinjenih Država radi dobivanja boljeg uvidau zdravlje svjetskog gospodarstva.
LONDON, 30. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Jen je danas ojačao na svjetskim tržištima deviza ponajviše zahvaljujući spuštanju cijena nafte s rekordnih razina, dok su ulagači odlučili pričekati najnovije pokazatelje iz Japana i Sjedinjenih Država radi dobivanja boljeg uvida u zdravlje svjetskog gospodarstva.

U takvim je okolnostima jen ojačao po 0,3 posto prema dolaru i euru, nakon u ovome tjednu zabilježene najniže višemjesečne razine prema jedinstvenoj valuti te najniže u posljednjih mjesec i pol u odnosu na dolar. Euro trenutno stoji 136,42 jena, a dolar je dosegao 110,74 jena.

Oporavku jena, koji je ovoga tjedna bio pogođen skokom cijena nafte na rekordne razine zbog ovisnosti Japana o uvozu sirove nafte, pomoglo je njihovo današnje daljnje spuštanje ispod 50 dolara po barelu, te s tim u vezi rast vrijednosti službenog indeksa Tokijske burze Nikkei nakon devetodnevnog spuštanja.

"Jen se našao ovoga tjedna na udaru zbog visokih cijena nafte, stoga je njihovo blago spuštanje pružilo blagi poticaj jenu i indeksu Nikkei", kazao je Paul Robson, valutni strateg u Royal Bank of Canada.

Mnogi ulagači ostali su, međutim, na oprezu zbog sutrašnje objave ključnog izvješća japanske središnje banke o poslovnim očekivanjima, te niza američkih gospodarskih pokazatelja, među kojima podatke o plaćama i osobnoj potrošnji, broju novih nezaposlenih, te poslovnim aktivnostima.

Euro je zadržao svoje dobitke ostvarene prema dolaru i trenutno stoji 1,2317 dolara. Raznolika gospodarska izvješća iz eurozone nisu imala značajnijeg utjecaja na jedinstvenu valutu koja se i dalje tako uporno drži unutar uskog raspona prema 'zelembaću' od lipnja .

Naime, novo ispitivanje Europske komisije pokazalo je pad gospodarskih očekivanja u eurozoni u rujnu, nakon njihova rasta u prethodnom mjesecu. Drugi podaci govore o blagom spuštanju stope inflacije u rujnu, na 2,2 posto, nakon u mjesecu ranije zabilježenih 2,3 posto. "Podaci iz eurozone potvrđuju da gospodarstvo eurozone nikamo ne ide brzo", kazao je Robson.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙