FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABOR: NAPOKON O NOVOM SPORAZUMU S MMF-OM

ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Ministar financija Ivan Šukerponovno je popodne u Hrvatskom saboru ocijenio da je Hrvatskoj biopotreban novi stand by aranžman s MMF-om.
ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Ministar financija Ivan Šuker ponovno je popodne u Hrvatskom saboru ocijenio da je Hrvatskoj bio potreban novi stand by aranžman s MMF-om.

Dvadesetmjesečni stand by ugovor od oko 140 milijuna dolara MMF je Hrvatskoj odobrio u početku kolovoza, a Vlada ga smatra mjerom opreza te ne kani povlačiti odobren zajam.

Šuker je rekao da si Vlada, kad je već bilo izgledno dobivanje avisa, nije mogla dopustiti luksuz da se o Hrvatskoj govori kao zemlji koja je netočno izvješćivala o financijama.

Novi je aranžman s MMF-om, kaže, bio obilježen manjkom od 6,3 posto BDP-a u odnosu na dogovoreni od 4,6 posto, te nemogućnošću da se završi prijašnji sporazum.

Osim toga, kaže, Vlada premijera Ivice Račana Misiji MMF-a obećala je ispunjenje svih uvjeta, no tako nije bilo. Prošla je Vlada neodgovorno obećala da će svi uvjeti biti ispunjeni kad je već znala da je manjak daleko od obećanog, naveo je ministar financija.

Upozorio je i na stanje inozemnog duga koji je s 9,5 milijardi 2000. narastao na 24,5 milijarda dolara 2004., na povećanje udjela inoduga u BDP-u s 45 posto 1998. na 75 posto 2003.

Ministar je opetovao Vladinu namjeru da ove godine ostvari proračunski manjak opće države od 9,3 milijarde kuna (4,5 posto BDP-a), stabilizira udio inoduga u BDP-u, ojača financijsku disciplinu i nastavi najvažnije infrastrukturne projekte.

Glede privatizacije Šuker je rekao da će do kraja 2005. država prodati najmanje 15 posto Ininih dionica, a do kraja lipnja iduće godine izraditi i plan privatizacije Croatia osiguranja, do tada se povući iz Croatia banke i razmotriti mogućnost privatizacije ili pronalaženja strateškog partnera za Hrvatsku poštansku banku.

Kasno popodne o novom stand by aranžmanu i Memorandumu o ekonomskoj i financijskog politici stajališta iznose saborski klubovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙