FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sporazum o usklađivanju obrazovne politike s gospodarskim potrebama

ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Sporazum o suradnji u usklađivanjuobrazovne politike s gospodarskim potrebama u Hrvatskoj i razvojuizumiteljskog sustava potpisali su danas ministri gospodarstva, rada ipoduzetništva i znanosti, obrazovanja i športa.
ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Sporazum o suradnji u usklađivanju obrazovne politike s gospodarskim potrebama u Hrvatskoj i razvoju izumiteljskog sustava potpisali su danas ministri gospodarstva, rada i poduzetništva i znanosti, obrazovanja i športa.

Dva su se ministarstva sporazumjela da će surađivati u uspostavi i razvoju Hrvatskoga inovacijskoga sustava i infrastrukture kao temelja gospodarskog razvoja, kako bi se stvorila hrvatska izumiteljska politika u skladu s Europskom unijom.

Poticajima i ulaganjem u izumiteljstvo pokušat ćemo podići konkurentnost kao uvjet razvoja hrvatskoga gospodarstva, izjavio je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić.

Govoreći o važnosti ulaganja u izume, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac istaknuo je kako je u višemjesečnoj suradnji dvaju ministarstava ulagano u oko 350 tehnologijskih projekata, koji su sada u fazi patentnog vlasništva, a idući je korak njihova gospodarska primjena. Primorac je dodao da će nekoliko tisuća mladih hrvatskih znanstvenika odrediti smjer razvoja hrvatskoga gospodarstva.

Po sporazumu usklađivat će se obrazovna politika na svim razinama, a posebice u politici upisnih kvota i razvoju obrazovnih programa.

Dva će ministarstva osnovati i vijeće Hrvatskog inovacijskog sustava, a projekte će financirati ta ministarstva. Napominje se da će u novom proračunu biti osiguran novac za poseban program potpore poduzećima i poduzetnicima čija je djelatnost povezana sa znanjem i razvojem tehnologija.

Potpisivanju sporazuma bio je nazočan predsjednik Vlade Ivo Sanader te potpredsjednici Jadranka Kosor i Andrija Hebrang.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙