FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DUŽNOSNIK FED-A OCIJENIO DA SKUPA NAFTA NEĆE NAŠKODITI SAD-U

ALBUQUERQUE, 29. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Visoke cijene naftevjerojatno će kočiti američki gospodarski rast, no neće naštetitigospodarstvu ako se ne dogodi još jedan njihov oštar porast, ocijenioje dužnosnik američke središnje banke Fed.
ALBUQUERQUE, 29. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Visoke cijene nafte vjerojatno će kočiti američki gospodarski rast, no neće naštetiti gospodarstvu ako se ne dogodi još jedan njihov oštar porast, ocijenio je dužnosnik američke središnje banke Fed.

"Sve dok cijene nafte ne porastu značajno, vjerojatni učinci nedavnih povećanja bit će relativno umjereni po američko gospodarstvo", izjavio je predsjednik podružnice Fed-a u Kansasu, Thomas Hoenig. Član Fed-ova Vijeća za operacije na otvorenom tržištu, Hoenig nije želio pojasniti što bi bilo značajno povećanje.

Cijena nafte u utorak je na američkom tržištu premašila 50 dolara za barel, a Hoenig je istaknuo da to djeluje kao porez na potrošače i poduzetnike koji smanjuje gospodarsku aktivnost. No, pojasnio je da je zemlja sada bolje zaštićena od naftnih šokova nego što je bila u prošlosti te ima koristi od monetarne i fiskalne politike, koje potiču gospodarski rast.

"Iako su cijene nafte ograničavajući faktor, još uvijek bilježimo stope rasta gospodarstva od tri do četiri posto", rekao je. Američki gospodarski rast u prvom je tromjesečju iznosio 4,5 posto, u drugom je usporio na 2,8 posto, no u Fed-u, koji je nedavno ponovno zaoštrio monetarnu politiku podigavši kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, ističu kako gospodarske aktivnosti ponovno jačaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙