FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SVJETSKO GOSPODARSTVO NA PUTU NAJSNAŽNIJEG RASTA U 30 GODINA

WASHINGTON, 30. rujna 2004. (Hina/AFP) - Svjetsko gospodarstvo, dijelompoticano Kinom, ove će godine zabilježiti najsnažniji rast uposljednja gotovo tri desetljeća, u visini od 5,0 posto, no u 2005. onće izgubiti na zamahu uslijed visokih cijena nafte, objavio jeMeđunarodni monetarni fond (MMF).
WASHINGTON, 30. rujna 2004. (Hina/AFP) - Svjetsko gospodarstvo, dijelom poticano Kinom, ove će godine zabilježiti najsnažniji rast u posljednja gotovo tri desetljeća, u visini od 5,0 posto, no u 2005. on će izgubiti na zamahu uslijed visokih cijena nafte, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

U svojim najnovijim Svjetskim gospodarskim prognozama, MMF je podigao svoje procjene rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini na pet posto, nakon ranije procijenjenih 4,7 posto koje je objavio u travnju. No, upozorio je da će iduće godine globalni rast usporiti na 4,3 posto, dok se travanjskim procjenama predviđao u visini 4,4 posto.

"U posljednjih godinu dana globalni je oporavak postao sve čvršći, stoga se rast svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2004. sada procjenjuje u visini prosječnih pet posto - najbrže u protekla gotovo tri desetljeća", navodi MMF u svojem izvješću.

MMF je također upozorio da globalne neravnoteže, ponajprije rastući deficiti u Sjedinjenim Državama, predstavljaju i dalje glavne rizike. To polugodišnje izvješće, objavljeno uoči sastanka MMF-a i Svjetske banke, nadalje kaže da je kontroliranje oživljene inflacije glavni kratkoročni izazov za SAD i druge industrijske zemlje.

Isto tako, MMF navodi da blago prizemljenje stope rasta zahuktalog kineskog gospodarstva na devet posto jest ostvarivo ukoliko će tamošnje vlasti odlučno djelovati. Po njegovim procjenama, kineski rast ove će godine prije dosegnuti devet posto nego 8,5 posto koliko je predviđeno travanjskim prognozama. No, iduće bi godine trebao usporiti na 7,5 posto, naspram ranije očekivanih 8 posto.

MMF je snizio svoje procjene rasta za SAD, i nadalje glavnog motora u svjetskom gospodarstvu, i to za 0,3 postotna boda u odnosu na travanjske prognoze, na 4,3 posto u 2004. i 3,5 posto u 2005.

Gospodarstvo 12-člane eurozone trebalo bi zabilježiti rast aktivnosti od po 2,2 posto u ovoj i idućoj godini. Kako navodi MMF, oporavak eurozone relativno je slab, a uvelike ovisi o vanjskoj potražnji prije nego o domaćoj potrošnji.

Za Japan MMF predviđa više stope gospodarskog rasta u ovoj godini, u visini 4,4 posto, naspram ranije očekivanih 3,3 posto, no snizio je oštro svoje ranije procjene za iduću godinu, i to za pola postotna boda, te predviđa 2,3-postotni rast u 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙