FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKUPA NAFTA POTAKNULA RAST CIJENA DIONICA NAFTNIH KOMPANIJA

LONDON, 28. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Skok cijena dionica naftnih irudarskih kompanija potaknuo je danas porast vrijednosti europskihburzovnih indeksa, unatoč tome što je većina ostalih dionica oslabilauslijed zabrinutosti ulagača da će skupa nafta ograničiti rastkorporativnih zarada.
LONDON, 28. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Skok cijena dionica naftnih i rudarskih kompanija potaknuo je danas porast vrijednosti europskih burzovnih indeksa, unatoč tome što je većina ostalih dionica oslabila uslijed zabrinutosti ulagača da će skupa nafta ograničiti rast korporativnih zarada.

U takvim uvjetima londonski Ftse indeks ojačao je do podneva 0,6 posto, na 4.570 bodova. Frankfurtski DAX porastao je 0,17 posto, na 3.881 bod.

Ulagači na tržištima dionica pribojavaju se da će skok cijena nafte na američkom tržištu iznad 50 dolara za barel 'pojesti' profitne margine kompanija, pogotovo zrakoplovnih prijevoznika i industrije koja koristi naftu kao sirovinu. No, rekordne cijene nafte potaknule su jačanje cijena dionica naftnih proizvođača, u nadi da će to povećati njihove zarade.

Stoga su dionice British Petroleuma, Royal Dutch Shella i ostalih multinacionalki ojačale između jedan i dva posto. Među dobitnicama bile su i dionice rudarskih giganata, poput najveće svjetske rudarske kompanije BHP Billiton, čija je dionica poskupjela četiri posto po objavi da je sklopila ugovor o isporuci željezne žice, vrijedan 3,2 milijarde dolara, za četiri čeličane u Kini.

"Cijena nafte od 50 dolara po barelu po svakom je kriteriju visoka, a njezin utjecaj vjerojatno će se vidjeti tijekom zimske sezone", ocijenio je strateg pri Nomuri, Anais Faraj.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je oslabio 0,4 posto, na 10.815 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙