FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: EU OTVARA HRVATSKOJ NOVE PROGRAME PREDPRISTUPNE POMOĆI

ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Europsko povjerenstvo reformiralo jepostojeće instrumente financiranja zemalja kandidata i potencijalnihkandidata na njihovom putu u punopravno članstvo te će za Hrvatsku uzpostojeći CARDS biti uvedena tri nova predpristupna programa, bilježiDeutsche Welle.
ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Europsko povjerenstvo reformiralo je postojeće instrumente financiranja zemalja kandidata i potencijalnih kandidata na njihovom putu u punopravno članstvo te će za Hrvatsku uz postojeći CARDS biti uvedena tri nova predpristupna programa, bilježi Deutsche Welle.

Hrvatska će tako ubuduće moći koristiti četiri programa - CARDS, PHARE, ISPA i SAPARD, naglašava postaja, dodajući da će financijska pomoć koju će Hrvatska moći koristiti kroz posljednja tri navedena programa iznositi 280 milijuna eura u dvogodišnjem razdoblju 2005. i 2006. g.

Budući da dosadašnji programi ne odgovaraju zahtjevima i izazovima vremena i trenutnom stanju, otvoreni su novi instrumenti, ističe DW, navodeći primjer instrumenta za pomoć približavanju uniji, europskog instrumenta susjedstva i partnerstva, instrumenta suradnje oko razvoja i gospodarske suradnje i instrumenta za stabilnost.

Istodobno je Europsko povjerenstvo konstatiralo da instrumente pružanja humanitarne pomoći nije poterbno mijenjati pa oni ostaju na snazi nepromijenjeni, navodi postaja.

Što se tiče instrumenata pružanja europske pomoći susjedstvu i partnerima, on se odnosi na zemlje južnog i istočnog Sredozemlja, te na Ukrajinu, Moldovu, Bjelorusiju i južni Kavkaz i istodobno zamjenjuje programe MEDA i djelomično program TACIS, objašnja DW, prenoseći pritom i napomenu Bruxellesa da se time jača strateško partnerstvo između EU-a i Rusije.

Novim instrumentom za stabilnost Europsko povjerenstvo namjerava odgovoriti na izazove u krizama i nestabilnim trećim zemljama, primjerice na području nuklearne sigurnosti, prenosi postaja, navodeći u tom kontekstu i zabranu širenja i borbu protiv ilegalne trgovine, organiziranog kriminala i terorizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙