FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU BI MOGAO SUSPENDIRATI FINANCIJSKU POMOĆ GRČKOJ

BRUXELLES, 29. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Europska komisija danas jeobjavila da bi mogla razmotriti suspenziju korištenja novca Grčkoj izkohezijskih fondova zbog oštrih revizija svojih proračunskihmanjkova.
BRUXELLES, 29. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Europska komisija danas je objavila da bi mogla razmotriti suspenziju korištenja novca Grčkoj iz kohezijskih fondova zbog oštrih revizija svojih proračunskih manjkova.

Kohezijski fondovi namijenjeni su siromašnim EU državama kako bi im se pomoglo da dostignu bogatije članice u području transporta i zaštite okoliša uz istodobno poštivanje EU pravila o proračunskoj disciplini. Pravila o korištenju kohezijskih fondova EU sadrže i odredbu da financijska pomoć može biti suspendirana ako primatelj te pomoći prekrši pravilo o proračunskom manjku.

Revizije grčkih proračunskih manjkova objavljene prošloga tjedna pokazale su da su oni u razdoblju od 2000. do 2003. premašivali tri posto vrijednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Mogli bismo razmotriti mogućnost suspenzije kohezijskih fondova za Grčku kako je previđeno regulacijama. Odluka još nije donesena i ovisit će o obvezama Grčke koje će preuzeti po pitanju proračunskih manjkova", izjavio je glasnogovornik Komisije zadužen za regionalna pitanja Gilles Gantelet.

Kazao je da je Grčka zatražila oko 34 posto od 563 milijuna eura iz kohezijskih fondova koji su joj na raspolaganju za ovu godinu.

Komisija je prošloga tjedna objavila da bi Eurostat, statistička agencija EU, mogla razmotriti i mogućnost poduzimanja zakonskih koraka protiv Atene zbog pogrešnog izvješćivanja o visini proračunskog manjka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙