FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK PREDLAŽE POJEDNOSTAVLJENJE POMOĆI TREĆIM ZEMLJAMA

ZAGREB/BRUXELLES, 29. rujna 2004. (Hina) - Europska komisija usrijedu je predložila da se u sljedećem proračunskom razdoblju 2007.do 2013. godine pojednostavi pomoći trećim državama i smanji brojprograma iz kojih se pomoć isplaćivala.
ZAGREB/BRUXELLES, 29. rujna 2004. (Hina) - Europska komisija u srijedu je predložila da se u sljedećem proračunskom razdoblju 2007. do 2013. godine pojednostavi pomoći trećim državama i smanji broj programa iz kojih se pomoć isplaćivala.

Umjesto brojnih dosadašnjih mehanizama, koji su nastajali prema ad-hoc potrebama, predlaže se samo šest instrumenata pomoći, od kojih su četiri nova.

Dosadašnji programi namijenjeni za pomoć kandidatskim zemljama - PHARE, ISPA i SAPARD, te CARDS, koji je bio namijenjen zemljama zapadnog Balkana, bit će zamijenjeni novim programom: Instrumentom za pretpristupnu pomoć (IPA).

IPA će pokrivati kandidatske zemlje (Hrvatska i Turska) te potencijalne kandidate (BiH, Srbija i Crna Gora, Makedonija i Albanija).

Instrument za europsko susjedstvo i partnerstvo bit će namijenjen zemljama južnog i istočnog Sredozemlja, zatim Ukrajini, Moldovi i Bjelorusiji te zemljama južnog Kavkaza. Iz toga će se programa financirati i strateško partnerstvo EU-a i Rusije.

Instrument za razvojnu i ekonomsku suradnju namijenjen je svim regijama i teritorijima koji nisu pokriveni Pretpristupnim instrumentom ili Instrumentom za europsko susjedstvo i partnerstvo.

Instrument za stabilnost novi je program namijenjen rješavanju kriza i nestabilnosti u trećim zemljama. On uključuje nuklearnu sigurnost, borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Od sadašnjih mehanizama ostat će samo dva: Instrument za humanitarnu pomoć i za makrofinancijsku pomoć.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙