FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DAN HRVATSKE NA SAJMU U GRAZU

GRAZ, 5. listopada 2004. (Hina) -
GRAZ, 5. listopada 2004. (Hina) -

Na jesenskom sajmu u Grazu, na kojemu od 2. do 10. listopada među 750 izlagača sudjeluje 18 hrvatskih obrtnika i desetak većih hrvatskih tvrtki, danas je održan Dan Hrvatske, u organizaciji Pokrajine Štajerske i Hrvatsko-austrijske trgovinske komore.

Hrvatski obrtnici mogu biti ravnopravni partneri austrijskim gospodarstvenicima, što pokazuje i podatak da ostvaruju veći rast izvoza nego velika hrvatska poduzeća. Tako u zadnje tri godine porast izvoza ukupnog gospodarstva iznosi 32 posto, dok kod obrtnika taj porast iznosi čak 73 posto. istaknuo je predsjednik Hrvatska obrtničke komore (HOK) Stjepan Šafran.

Kako su obrtnici kao pojedinci preslabi da bi se sami izborili za svoje mjesto na inozemnom tržištu, Šafran je kazao kako je nužno poraditi na okrupnjavanju proizvodnih kapaciteta, modernizaciji proizvodnje, bržem i jednostavnijem izdavanju raznih dozvola i plasmanu novih proizvoda na treća tržišta. Pozvao je i austrijske poduzetnike da osnuju zajedničke tvrtke s hrvatskim partnerima.

Kolika je snaga hrvatskog obrtništva zorno pokazuje kontinuirani rast broja radionica i broja zaposlenih u proteklih 10 godina, istaknuo je predsjednik HOK-a.

Dok je 1994. godine bilo je 73 tisuće obrtnika sa ukupno 74 tisuće zaposlenih, u srpnju ove godine u Hrvatskoj je zabilježeno 105 tisuća obrtnika sa više od 150 tisuća zaposlenih.

Član uprave Hrvatsko-austrijske trgovinske komore Johann Jauk podsjetio je kako je Austrija najveći strani investitor u Hrvatskoj sa više od 2,5 milijarde američkih dolara vrijednim ulaganjima.

Podaci pak o robnoj razmjeni Hrvatske i Austrije pokazuju kako je u prvih šest mjeseci ove godine izvoz iz Austrije u Hrvatsku porastao je za 18 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je iz Hrvatske u Austriju izvezeno 30 posto više robe nego u istom razdoblju lani, rekao je Jauk.

Na Danu Hrvatske predstavnici Štajerske i Hrvatske potpisali su pismo namjere o razmjeni tehnologija, znanja i iskustava izmedju gospodarstvenika i malih poduzetnika.

Za sredinu studenog najavljeno je otvaranje business centra u Zagrebu koji će otvoriti Štajerska za svoja poduzeća koja posluju i koja žele poslovati u Hrvatskoj.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙