FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENIJA: U ŠTRAJKU SUDJELOVALO 90 POSTO NOVINARA

LJUBLJANA,6. listopada 2004.(Hina) - U štrajku slovenskih novinara koji je trajao od nedjelje do srijede sudjelovao je najveći brojzaposlenih, a poslodavci još nisu izračunali materijalnu štetu,priopćili su organizatori prosvjeda
LJUBLJANA,6. listopada 2004.(Hina) - U štrajku slovenskih novinara koji je trajao od nedjelje do srijede sudjelovao je najveći broj zaposlenih, a poslodavci još nisu izračunali materijalnu štetu, priopćili su organizatori prosvjeda

"Štrajkalo je 80 do 90 posto zaposlenih novinara", rekao je u srijedu za Slovensku televiziju Grega Repovž, predsjednik Društva novinara Slovenije. On je dodao da su na štrajk bili prisiljeni zbog brutalnog odbijanja poslodavaca da počnu pregovore o obnovi kolektivnih ugovora kojima bi se sredilo materijalno i statusno stanje profesije.

Repovž je rekao da ne zamjeraju niti kolegama koji zbog pritisaka poslodavaca nisu bili u štrajku jer neki rade u medijima s kojima nemaju ugovore niti su redovno zaposleni.

"Zadovoljni smo ishodom štrajka" rekao je na konferenciji za novinare u srijedu komentirajući trodnevni štrajk predsjednik Slovenskog novinarskog sindikata (SNS) Iztok Jurančič, dodajući da će pregovori s poslodavcima početi u četvrtak, ali nije isključio mogućnost da prekinuti štrajk opet započne ako ne dobiju jamstva o poštovanju statusa novinarske profesije. "Ukoliko bi se to dogodilo, štrajk bi bio još bolje organiziran".

Trodnevni novinarski štrajk zbog kojega su od početka tjedna bez novinarskih priloga bili gotovo svi elektronski mediji u državi, a osim rijetkih nisu izlazile niti dnevne novine, poslodavcima je donio velike troškove od ispada uobičajene naklade i reklamnih prihoda.

Neslužbeno se procjenjuje da je samo u tiskanim medijima zbog izgubljene tiraže od nekoliko stotina tisuća priimjeraka nastao ispad od nekoliko milijuna eura, a slično je i s prihodom od reklama u vodećim dnevnicima i na televiziji.

Jedan od razloga nezadovoljstva novinara je zaostajanje plaća u odnosu na slične profesije u zadnjih nekoliko godina. Takozvana "polazišna plaća" na osnovi kolektivnog ugovora za novinare trenutno iznosi oko 3.000 kuna, što je donja granica iz kolektivnog ugovora za prvi tarifni razred. Minimalna plaća za novinara određena starim kolektivnim ugovorom iznosi u sadašnjem trenutku oko 850 eura, a ostalo je ovisno od različitih koeficijenata za novinare početnike, izvjestitelje, sastavljače vijesti, urednike i odgovorne urednike, te od stimulacija. Novinarski sindikat tvrdi da prosječna plaća novinara u Sloveniji iznosi 48 posto plaće novinara na sličnim zadaćama u Italiji, Austriji ili Njemačkoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙