FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sabor: oporba za, vladajući protiv izmjena zakona o odvjetništvu

ZAGREB,6 listopada(Hina) - Oporbeni klubovi danas su podržali, avladajući odbacili SDP-ov prijedlog izmjena Zakona o odvjetništvu,kojim bi se socijalno ugroženim građanima osiguralo besplatnozastupanje u predmetima koji se tiču njihova socijalnog statusa.
ZAGREB,6 listopada(Hina) - Oporbeni klubovi danas su podržali, a vladajući odbacili SDP-ov prijedlog izmjena Zakona o odvjetništvu, kojim bi se socijalno ugroženim građanima osiguralo besplatno zastupanje u predmetima koji se tiču njihova socijalnog statusa.

Milanka Opačić (SDP) pojasnila je da je prijedlog potaknulo višestruko poskupljenje odvjetničke tarife u srpnju, koju, kaže, siromašniji građani ne mogu plaćati.

SDP stoga predlaže da se tom sloju građana osigura pravo na besplatnog odvjetnika kad je riječ o procesima koji se tiču njihova socijalnog stanja.

Besplatno zastupanje bi se, po predloženom, trebalo osigurati i u sporovima u kojima se traži uzdržavanje djece i utvrđivanje očinstva i majčinstva.

"Mnoge majke s djecom mjesečno žive od 1.500 kuna i ne mogu platiti visoke odvjetničke tarife da bi osigurale da u uzdržavanju djece sudjeluju i očevi", upozorila je Opačić.

Naglasila je da SDP-ov prijedlog podrazumijeva i da suglasnost na visinu odvjetničke tarife daje Vlada.

Takav su prijedlog podržali svi oporbeni klubovi, ocjenjujući da suglasnost Vlade ne bi značila uplitanje u pravo slobodne profesije da sama utvrdi svoju tarifu.

"Nije istina da tarifa nigdje u svijetu nije regulirana i da odvjetnici imaju autonomno pravo određivati tarifu kako oni misle da treba", kazao je Nikola Vuljanić (HNS/PGS), upozoravajući da Hrvatska odvjetnička komora (HOK) ima monopol na tržištu odvjetničkih usluga.

Na "ograničavanje samovolje HOK-a" i uspostavu socijalne pravednosti pozvao je i Miroslav Rožić (HSP), ocjenjujući da je Odvjetničkoj komori iz vida izmaklo da Ustav Hrvatsku opisuje kao socijalnu državu.

Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Snježana Bagić naglasila je kako Vlada ne osporava nužnost izmjena Zakona o odvjetništvu, ali da je "žalosno što se stječe dojma da taj zakon ne bi trebalo mijenjati da nije povećana odvjetnička tarifa".

Istaknula je da Vlada priprema vlastiti prijedlog izmjena Zakona o odvjetništvu, koji bi trebao riješiti pitanja koja spominje SDP, ali i otkloniti i neke druge nedostatke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙