FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAVRŠENA KONFERENCIJA O ZAŠTITI TRŽIŠNOG NATJECANJA

ZAGREB, 7. listopada 2004. (Hina) - Usklađivanjem institucionalnogokvira zaštite tržišnog natjecanja s normama Europske unije (EU)Hrvatska je preuzela i obvezu nadzora nad državnim potporama, za štoje osnova Zakon o državnim potporama iz prošle godine kojim su'nepoželjnima' označene sve državne potpore koje narušavaju iliprijete narušavanju tržišnog natjecanja.
ZAGREB, 7. listopada 2004. (Hina) - Usklađivanjem institucionalnog okvira zaštite tržišnog natjecanja s normama Europske unije (EU) Hrvatska je preuzela i obvezu nadzora nad državnim potporama, za što je osnova Zakon o državnim potporama iz prošle godine kojim su 'nepoželjnima' označene sve državne potpore koje narušavaju ili prijete narušavanju tržišnog natjecanja.

Osim što se na taj način štiti tržišno natjecanje i svi sudionici na tržištu, štite se i porezni obveznici, koji davanjima u državni proračun zapravo plaćaju razliku između niže, subvencionirane i više, tržišne cijene proizvoda.

Rečeno je to drugog i završnog dana međunarodne konferencije "Politika tržišnog natjecanja EU i posljedice za Hrvatsku".

Prema riječima profesora na Sveučilištu u Liegeu te savjetnika na području zaštite tržišnog natjecanja Damiena Geradina, pitanje državnih potpora u smislu zaštite tržišnog natjecanja bio je i osnovni problem kod zemalja koje su se EU priključile ove godine.

Sve su te zemlje osnovale posebne institucije zadužene za nadzor nad državnim potporama, bilo u sklopu agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ili ministarstava financija, a glavni posao po priključenju bilo je usklađivanje njihovog rada s nadzorom koji vrši i sama Europska komisija u svim zemljama članicama.

Nadzor nad državnim potporama iznimno je važan za cjelokupno gospodarstvo, dodao je, jer osim što potrošače štiti od plaćanja cijene subvencioniranja nekonkurentnih proizvoda i usluga, omogućava i zdravu konkurenciju na tržištu.

Naime, iskustva pokazuju da se efikasnost i produktivnost proizvođača koji ne mogu bezrezervno računati na pomoć države povećava, istodobno se cijena smanjuje pod utjecajem povećane konkurencije na tržištu, a sve to dugoročno donosi blagostanje svim segmentima društva.

Konferencija su organizirali hrvatska Agencija i danski Europa institut i to u sklopu CARDS projekta "Podrška razvoju politike tržišnog natjecanja u Hrvatskoj u skladu s europskim standardima i praksom". Taj projekt financira EU, a od 2003. godine provode ga danski Europa institut, odvjetnička društva Bech-Bruun Dragsted iz Danske, Lind Stabell Horten iz Švedske i Eversheds iz Velike Britanije te austrijska konzultantska kuća Human Dynamics.

Cilj je konferencije bio ukazati na važnost tržišnog natjecanja za razvitak tržišnog gospodarstva, kao i za proces stabilizacije i pridruživanja te usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnim stečevinama EU. Naime, obvezu institucionalne prilagodbe na tom području Hrvatska je preuzela potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, a zaštita tržišnog natjecanja biti će i jedan od ključnih dijelova budućih pregovora o priključenju EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙