FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spevec: u pripremi odgovor Vijeću za telekomunikacije

ZAGREB, 17. rujna 2004. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnoganatjecanja primila je dopis Vijeća za telekomunikacije kojim se tražinjeno mišljenje o cijenama interkonekcije dva postojeća operateramobilne telefonije - HTmobilea i VIPneta - i utjecaju tih cijena natržišno natjecanje i općenito na hrvatsko telekomunikacijsko tržište,a svoj će odgovor dati za desetak dana.
ZAGREB, 17. rujna 2004. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnoga natjecanja primila je dopis Vijeća za telekomunikacije kojim se traži njeno mišljenje o cijenama interkonekcije dva postojeća operatera mobilne telefonije - HTmobilea i VIPneta - i utjecaju tih cijena na tržišno natjecanje i općenito na hrvatsko telekomunikacijsko tržište, a svoj će odgovor dati za desetak dana.

Navedeni dopis Vijeća za telekomunikacije Agencija je zaprimila 15. rujna, a stručne službe pripremaju odgovor, saznaje se iz Agencije.

Budući se radi o "vrlo specifičnom i drugim zakonima i propisima reguliranom pitanju" za odgovor Vijeću trebat će im barem 10-ak dana, navodi se u današnjem dopisu Hini kojeg potpisuje predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec.

Vijeće za telekomunikacije je taj dopis uputilo Agenciji jer je tek tijekom natječajnog postupka za dodjelu koncesija u mobilnoj telefoniji (koji je objavljen 20. srpnja) doznalo da su cijene interkonekcije (međusobnog povezivanja) HTmobile i VIPneta znatno više od onih koje su navedene u natječajnoj dokumentaciji.

O toj promjeni cijena, koja se dogodila još prošle godine, operateri nisu izvijestili Vijeće niti su dostavili međusobne ugovore iz kojih se to vidi.

Stoga je Vijeće pokrenulo svojevrsnu "analitičku istragu", a analizom je utvrđeno da su cijene stvarno povećane i to neke dvostruko, a neke i četverostruko.

Značaj tih cijena je u tome što zapravo predstavljaju donju granicu za cijene prema krajnjim korisnicima, što tržišno znači i da ispod njih ne postoji prostor za snižavanje cijena za krajnjeg korisnika.

Budući se to sve može smatrati i svojevrsnim sprečavanjem tržišnog natjecanja, kao i "ometanjem" poslovanja eventualnog budućeg, trećeg operatera, Vijeće je zatražilo mišljenje Agencije za tržišno natjecanje.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙