FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - gospodarstvo - za srijedu, 6. listopada

ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zasrijedu, 6. listopada.
ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 6. listopada.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i danski Europa institut organiziraju dvodnevnu međunarodnu konferenciju "Politika tržišnog natjecanja Europske unije i posljedice za Hrvatsku". Cilj skupa je ukazati na važnost tržišnog natjecanja za razvitak tržišnog gospodarstva u Hrvatskoj kao i za proces stabilizacije i pridruživanja te usklađivanja zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnim stečevinama Europske unije. Program će obuhvatiti pregled politike tržišnog natjecanja u Hrvatskoj i Europskoj uniji, a predavači na konferenciji su ugledni europski i hrvatski stručnjaci s područja prava i politike tržišnog natjecanja (9,30 sati, Hotel Sheraton, Kneza Borne 2).

ZAGREB - Američka agencija za međunarodni razvoj, Multilateralna investicijska garancijska agencija i Istarska razvojna agencija potpisat će Partnerstvo za promicanje ulaganja u Hrvatsku. Glavni cilj tog partnerstva je povećati svijest investitora o mogućnostima za ulaganje u Hrvatsku, njihovo ohrabrivanje za dolazak u Hrvatsku te podržavanje konkretnih investicija (10,00 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2).

ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda predstavit će projekt spajanja dviju europskih elektroenergetskih zona, odnosno europskog jugoistoka sa sustavom zapadne Europe. Realizacija projekta predviđena je za nedjelju, 10. listopada, a čitav projekt vodi Izvršni tim za rekonekciju sjevera i juga Unije za koordinaciju prijenosa električne energije, a vodit će se iz dispečerskog centra HEP-a u Zagrebu (12 sati, HEP, Vukovarska 37).

VUKOVAR - U vukovarskoj gradskoj vijećnici održat će se predstavljanje razvojne studije Luke Vukovar. Izradu te studije pokrenulo je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka kako bi se procijenile razvojne mogućnosti Luke Vukovar u skladu sa zahtjevima transportnog tržišta. Također, bit će riječi i o mogućnosti uključivanja Luke Vukovar u sustav europskog transporta (11,30 sati, Gradska vijećnica Grada Vukovara).

ZAGREB - Wüstenrot stambena štedionica na konferenciji za novinare izvijestit će o novostima u ponudi kredita (10,30 sati, Hotel Panorama, Trg sportova 9).

ZAGREB - Konfederacija hrvatske industrije i poduzetnika održat će konferenciju za novinare na kojoj će komentirati aktualno gospodarsko stanje, predstaviti svoj Odbor za rad, socijalnu politiku i odnose sa sindikatima te novu članicu - Hrvatsku udrugu restoratera (11,00 sati, Masarykova 22/I).

ZAGREB - Hrvatski pčelarski savez, u povodu 50. obljetnice utemeljenja i 100. obljetnice rođenja utemeljitelja Ive Tomašeca, održat će konferenciju za novinare na kojoj će najaviti program obilježavanja tih događaja. Predviđeno je da se radni dio svečanosti u obliku stručnog savjetovanja održi 16. listopada u Zagrebu, a dan kasnije svečanost obilježavanja nastavit će se u Novom Marofu. (16,00 sati, Pavla Hatza 5/III).

ZAGREB - Stranci su u Hrvatsku u prvoj polovici ove godine uložili 547,8 milijuna dolara, a od 1993. do kraja prvog polugodišta ove godine strana ulaganja u Hrvatsku iznose ukupno 10,1 milijardu dolara, podatci su Hrvatske narodne banke. U prvoj se polovici ove godine bilježi pad izravnih inozemnih ulaganja u Hrvatsku, jer su stranci u prvom polugodištu prošle godine u hrvatsku uložili oko 990,6 milijuna dolara. Posljedica je to, kako je nedavno protumačio direktor Direkcije za statistiku HNB-a Igor Jemrić, specifičnosti prošle godine u kojoj je značajan udio u ukupnim stranim ulaganjima imala reinvestirana dobit. Najviše izravnih inozemnih ulaganja u prvoj polovici ove godine dolazi iz Austrije (28,9 posto) i Njemačke (22,5 posto), dok iz Italije i Luksemburga dolazi 10,8, odnosno 10,1 posto ulaganja.

ZAGREB - Prosječna mjesečna neto plaća po satu zaposlenih u pravnim osobama u Hrvatskoj za srpanj je iznosila 23,01 kunu, što je u odnosu na lipanj manje za 0,7 posto. U usporedbi pak s istim mjesecom prošle godine prosječna mjesečna neto satnica za šesti mjesec ove godine bila je viša za 6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U srpnju 2004. bio je 181 plaćeni sat, što je za 0,6 posto više nego u prethodnom mjesecu. Najveći broj plaćenih sati bilo je u djelatnosti Vodeni prijevoz (223 sata), a najmanji (166) u djelatnosti Obrazovanje.

ZAGREB - U Zagrebu je u prvih osam ovogodišnjih mjeseci boravilo 336,8 tisuća turista ili 9,2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a porast od 4 posto ostvaren je sa 562,1 tisućom noćenja. Stranih je turista, po podacima zagrebačkog Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša, u osam mjeseci u Zagrebu bilo 227,7 tisuća ili 14,8 posto više nego lani. Sa 384,7 tisuća noćenja stranci su ostvarili porast od 7,5 posto. Domaćih je turista u Zagrebu bilo 109,1 tisuća ili 1,9 posto manje, dok su sa 177,4 tisuća noćenja zabilježili pad od 3 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙