FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sprečavaju li HTmobile i VIPnet tržišno natjecanje

ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Vijeće za telekomunikacije uputilo jedanas dopis Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja kojim tražimišljenje o cijenama interkonekcije (međusobnog povezivanja) dvapostojeća operatera mobilne telefonije - HTmobile i VIPnet - iutjecaju tih cijena na tržišno natjecanje i općenito na hrvatskotelekomunikacijsko tržište.
ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Vijeće za telekomunikacije uputilo je danas dopis Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja kojim traži mišljenje o cijenama interkonekcije (međusobnog povezivanja) dva postojeća operatera mobilne telefonije - HTmobile i VIPnet - i utjecaju tih cijena na tržišno natjecanje i općenito na hrvatsko telekomunikacijsko tržište.

Vijeće je, naime, tek nakon objavljivanja natječaja za dodjelu koncesija u mobilnoj telefoniji (20. srpnja), po riječima predsjednika Vijeća Željka Debanića, doznalo da su cijene interkonekcije dva postojeća operatera znatno više od onih koje su navedene u natječajnoj dokumentaciji.

O toj promjeni cijena, koja se dogodila još prošle godine, operateri, kaže Debanić, nisu izvijestili Vijeće, iako su trebali, niti su dostavili međusobne ugovore iz kojih se to vidi. Kako Vijeće nije znalo za nove cijene u natječajnoj su dokumentaciji objavljene stare cijene.

Problematiku tih cijena pokrenuli su zapravo, kaže Debanić, sami operateri tijekom natječajnog postupka uputivši Vijeću komentar da navedene cijene u natječajnoj dokumentaciji nisu važeće, odnosno da su promijenjene na više međusobnim ugovorima.

Stoga je Vijeće pokrenulo svojevrsnu "analitičku istragu", a analizom je, kaže Debanić, utvrđeno da su cijene stvarno povećane i to neke dvostruko, a neke i četverostruko.

Tako je stara cijena dnevne (7 do 22 sata) interkonekcije VIPnet-a prema Cronetu (mreži HTmobile-a) sa 0,23 kune povećana na 0,90 kuna, dok je "noćna" cijena porasla sa 0,12 kune na 0,45 kuna.

Cijena dnevne interkonekcije Croneta prema VIPnet-u sa "starih" 0,45 kuna povećana je na 0,90 kuna, dok je po noći ta cijena sa 0,24 kune povećana na 0,45 kuna.

Iako krajnji korisnik ne vidi ta povećanja, jer se cijene razgovaranja nisu mijenjale, Debanić naglašava značaj cijena interkonekcije, jer zapravo predstavljaju donju granicu za cijene prema krajnjim korisnicima.

Tržišno to znači i da ispod njih ne postoji prostor za snižavanje cijena za krajnjeg korisnika, jer ako je 0,90 kuna interkonekcija ni cijena razgovora ne može biti ispod 1 kune.

Budući se to sve može smatrati i svojevrsnim sprečavanjem tržišnog natjecanja Vijeće je zatražilo mišljenje Agencije za tržišno natjecanje, s kojom ima ugovor o suradnji. To mišljenje, kaže, očekuju do kraja ovoga tjedna, a bez obzira na mišljenje Agencije, Vijeće može po službenoj dužnosti te cijene izmijeniti odnosno odrediti neku novu izbalansiranu i razumniju razinu nego je sada.

Debanić još dodaje i da u natječajnoj dokumentaciji, iako su naznačene "stare" cijene interkonekcije, postoji napomena da su one samo okvir te da o njihovoj visini operateri međusobno pregovaraju. U slučaju da se oko toga ne uspiju komercijalno dogovoriti regulator odnosno Vijeće može odrediti te cijene dajući prijedlog ili preporuku za dalje dogovaranje.

Sve to je i razlog što Vijeće sada intenzivno radi i na prikupljanju podataka o cjelokupnom poslovanju dva postojeća operatera kao i na analiziranju dokumentacije, odnosno međusobnih ugovora i cijena HTmobile-a i VIPnet-a.

Debanić smatra i da sve to neće utjecati na podnošenje konačnih ponuda za dodjelu koncesija u mobilnoj telefoniji, a za što je rok produljen sa 14. rujna na 27. rujna do 12 sati.

Produljenje toga roka otvorilo je i još jedan dodatni rok za nova pitanja i komentare na natječaj svih onih koji su otkupili natječajnu dokumentaciju (njih ukupno 15). Rok za njihova pitanja istekao je u petak, 10. rujna, a za odgovore Vijeće sada ima rok do ovoga petka, 17. rujna, nakon čega će kao i u prvom zadanom roku (koji je bio 30. kolovoza) sva pitanja i odgovori biti objavljeni na web stranici Vijeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙