FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Agencija za tržišno natjecanje o operaterima

ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Ako su postojeći operateri mobilnetelefonije - HTmobile i VIPnet - povećali cijene svog međusobnogpovezivanja i o tome sklopili Ugovor znajući da će se objavitinatječaj za ulazak novog operatera na hrvatsko tržište, taj bi sesporazum mogao okarakterizirati zabranjenim koji kao cilj iliposljedicu ima sprječavanje, ograničavanje ili narušavanje tržišnognatjecanja, načelno je mišljenje Vijeća Agencije za tržišnonatjecanje.
ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Ako su postojeći operateri mobilne telefonije - HTmobile i VIPnet - povećali cijene svog međusobnog povezivanja i o tome sklopili Ugovor znajući da će se objaviti natječaj za ulazak novog operatera na hrvatsko tržište, taj bi se sporazum mogao okarakterizirati zabranjenim koji kao cilj ili posljedicu ima sprječavanje, ograničavanje ili narušavanje tržišnog natjecanja, načelno je mišljenje Vijeća Agencije za tržišno natjecanje.

Takvo je načelno mišljenje Vijeće Agencije za tržišno natjecanje donijelo na svojoj jučerašnjoj sjednici slijedom zahtjeva Vijeća Hrvatske agencije za telekomunikacije za mišljenjem o utjecaju cijena međusobnog povezivanja operatera na tržišno natjecanje.

Iz Agencije za tržišno natjecanje ističu i da je mišljenje dano samo načelno, jer im nije dostavljen Ugovor o međusobnom povezivanju dva operatera kao niti provedene ekonomske i pravne analize toga Ugovora, a koje bi, po njima, trebale biti ključni kriterij za ocjenjivanje Ugovora.

Stoga su i mišljenja da konačnu ocjenu o utjecaju cijena međusobnog povezivanja dva operatera na tržišno natjecanje treba donijeti Hrvatska agencija za telekomunikacije, kao nadležna regulatorna agencija, a po provedenom postupku ocjene Ugovora između operatera.

Uz to, Vijeće Agencije za tržišno natjecanje mišljenja je da bi trebalo ispitati i ekonomsku opravdanost razine prijašnjih cijena međusobnog povezivanja, prije sklapanja toga (novog) Ugovora, a kojim su te cijene značajno uvećane.

Pritom iz Agencije napominju i da bi postojeći operateri prilikom sklapanja ugovora o međusobnim odnosima, s obzirom da su još jedini na hrvatskom tržištu i ujedno proglašeni operaterima sa znatnijom tržišnom snagom, trebali voditi računa o odredbama članka 16. Zakona za zaštitu tržišnog natjecanja koji zabranjuje zlouporabu vladajućeg položaja.

Bivše Vijeće za telekomunikacije mišljenje Agencije zatražilo je, jer je tek tijekom natječajnog postupka za dodjelu koncesija u mobilnoj telefoniji (koji je objavljen 20. srpnja) doznalo da su cijene međusobnog povezivanja (interkonkecije) HTmobile i VIPneta znatno više od onih koje su navedene u natječajnoj dokumentaciji. O toj promjeni cijena, koja se dogodila još prošle godine, operateri nisu dostavili međusobne ugovore.

Vijeće je pak naknadno utvrdilo da su cijene stvarno povećane i to neke dvostruko, a neke i četverostruko.

Značaj tih cijena je u tome što zapravo predstavljaju donju granicu za cijene prema krajnjim korisnicima, što tržišno znači i da ispod njih ne postoji prostor za snižavanje cijena za krajnjeg korisnika.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙