FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČINJENICE (1) - ZAŠTO SU CIJENE NAFTE TAKO VISOKE?

LONDON, 28. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijena barela sirove nafte naameričkom tržištu danas je dosegnula novu rekordnu razinu od 50,47dolara, gotovo 55 posto više nego početkom godine. Na londonskomtržištu barel nafte također je na rekordnih 46,8 dolara.
LONDON, 28. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijena barela sirove nafte na američkom tržištu danas je dosegnula novu rekordnu razinu od 50,47 dolara, gotovo 55 posto više nego početkom godine. Na londonskom tržištu barel nafte također je na rekordnih 46,8 dolara.

Navodimo faktore koji stoje iza snažnog rasta cijena nafte:

- RASTUĆA POTRAŽNJA

Svjetska potražnja za naftom raste po najbržoj stopi u zadnje 24 godine. Kineska gospodarska ekspanzija potaknula je dramatičan rast potrošnje goriva, ograničivši raspoloživu sirovu naftu i rafinirane proizvode diljem svijeta. Uvoz sirove nafte u Kinu od početka godine porastao je 40 posto i ne pokazuje znakove usporavanja unatoč nastojanjima tamošnje vlade da uspori zahuktalo gospodarstvo.

Procjenjuje se da će kineska potražnja nastaviti rasti i iduće godine, kako se povećava broj vlasnika vozila u toj zemlji, a rastu i potrebe za električnom energijom. Izgledi za održivim rastom potražnje ohrabrili su, pak, velike špekulativne fondove, bogate novcem, da uđu na tržište nafte te je kupuju procjenjujući da će se visoke cijene održati.

Indijska potrošnja također brzo raste. A i solidan rast američkog gospodarstva, koji troši četvrtinu svjetske naftne proizvodnje, potiče konkurenciju između Azije i SAD-a za raspoložive isporuke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙