FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MERČEP TVRDI DA HAAŠKI SUD NE VODI POSTUPAK PROTIV NJEGA

ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Udruge hrvatskihdragovoljaca Domovinskog rata Tomislav Merčep izjavio je danas daHaaški sud protiv njega ne vodi postupak, a objavljenu informaciju opostojanju haške optužnice ocijenio je "sastavnim dijelom kampanjelažnim informacijama koje se pojavljuju već dulje vrijeme".
ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tomislav Merčep izjavio je danas da Haaški sud protiv njega ne vodi postupak, a objavljenu informaciju o postojanju haške optužnice ocijenio je "sastavnim dijelom kampanje lažnim informacijama koje se pojavljuju već dulje vrijeme".

Merčep je na konferenciji za novinare rekao da je s Haaškim sudom nekoliko puta kontaktirao, te da su razgovori bili korektni.

"Protiv mene se ne vodi postupak, a i napisi da sam odgovoran za neke zločine nisi bili istiniti, pa na suđenjima za zločine u Pakračkoj poljani ili Gospiću nisam pozvan niti kao svjedok", kazao je Merčep.

Dnevnik Jutarnji list u subotu je objavio da je Haaški sud potvrdio optužnicu protiv Merčepa za zločine u Pakračkoj poljani i Vukovaru te da je donesena odluka da se taj predmet proslijedi Hrvatskoj na procesuiranje. Istog dana glasnogovornica Haaškog suda Florence Hartman, u izjavi za HTV, opovrgnula je da postoji optužnica protiv Merčepa.

"To je sastavni dio kampanje lažnim informacijama koje se pojavljuju već dulje vrijeme", ocijenio je Merčep, dodavši kako ga "žele ocrniti jer se zalaže za istinu i za prava svojih suboraca". Nije precizirao iz kojih krugova dolaze te informacije. Izrazio je nezadovoljstvo što je vijest o navodnoj optužnici demantirala glasnogovornica Haaškog tužiteljstva, a ne hrvatsko pravosuđe. Najavio je da će tužiti Jutarnji list i HTV zbog prenošenja lažnih vijesti.

Merčep se osvrnuo i na prijedlog novog zakona o pravima hrvatskih branitelja. U ime Udruge izrazio je nezadovoljstvo tim prijedlogom, posebice najnižom mirovinom koju hrvatski branitelji mogu dobiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙