FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: POTVRĐEN POČETAK SUĐENJA NASERU ORIĆU 6. LISTOPADA

DEN HAAG, 28. rujna 2004. (Hina) - U Haškom sudu (ICTY) u utorak jeodržana predraspravna konferencija uoči početka suđenja ratnomzapovjedniku obrane Srebrenice Naseru Oriću, na kojoj je potvrđeno daće suđenje početi 6. listopada iako je rasprava pokazala kako jespremnost optužbe i obrane za početak suđenja idućeg tjedna pod znakompitanja.
DEN HAAG, 28. rujna 2004. (Hina) - U Haškom sudu (ICTY) u utorak je održana predraspravna konferencija uoči početka suđenja ratnom zapovjedniku obrane Srebrenice Naseru Oriću, na kojoj je potvrđeno da će suđenje početi 6. listopada iako je rasprava pokazala kako je spremnost optužbe i obrane za početak suđenja idućeg tjedna pod znakom pitanja.

Predsjedavajući sudac Carmel Agius rekao je kako je svrha predraspravne konferencije da se svi uvjere kako su strane spremne za suđenje, no kada su branitelji ukazali na teškoće s kojima su suočeni u pripremi procesa, potvrdio je da će suđenje početi u zakazanom roku, a sporna pitanja rješavat će se usporedno s njegovim odvijanjem.

Tužiteljstvo je prošloga tjedna predložilo izmjenu optužnice koju je vijeće danas odobrilo uz suglasnost obrane.

Tužiteljstvo je u optužnici izmijenilo karakter oružanog sukoba kod Srebrenice, zamjenujući navod o postojanju "međunarodnog oružanog sukoba i djelomične okupacije" s navodom o "postojanju oružanog sukoba". Također je iz optužnice izbacilo sve činjenične navode vezane uz napade na jedno selo u okolici Srebrenice.

Branitelji John Jones i Vasvija Vidović nisu se protivili izmjenama ocjenivši da one ne sadrže materijalne razlike.

Oni su od vijeća zatražili kažnjavanje tužitelja zbog izbjegavanja i otezanja s obznanjivanjem dokaznog materijala drugoj strani.

Tužitelji, koje vodi Ian Wuben, nisu u raspravi uspjeli opovrgnuti te navode obrane, a sudac Agius zaprijetio im je "vrlo strogim" mjerama ako se utvrdi da nisu poštivali pravila i propise.

Na raspravi su predstavljena i druga dva člana vijeća pred kojim će se odvijati suđenje Oriću, suci Hans Henrik Brydensholt iz Danske i Albin Eser iz Njemačke, koji su prošloga tjedna prisegnuli za nove "ad litem" (nestalne) suce ICTY-a.

Najavljeno je da će optužba i obrana u svojim dokaznim postupcima izvesti po 60 svjedoka, a očekuje se da će suđenje trajati oko godinu dana.

Orić (36) je optužen po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u šest točaka za kršenje ratnog prava i običaja, zbog zločina koje su počinile snage Armije BiH iz Srebrenice u napadima na pedesetak srpskih sela u široj okolici tog grada 1992. i 1993. Uhitile su ga snage SFOR-a u Tuzli u travnju 2003. a na prvom pojavljivanju pred sucima izjasnio se da se ne osjeća krivim za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Radi se o drugom suđenju bošnjačkim optuženicima pred ICTY-em nakon procesa zapovjednicima 3. korpusa Armije BiH Enveru Hađihasanoviću i Amiru Kuburi u kojem je u srpnju završen prvi dio glavne rasprave, dokazni postupak optužbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙