FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: POČETAK SUĐENJA NASERU ORIĆU 6. LISTOPADA

DEN HAAG/ZAGREB,23. rujna(Hina) - Suđenje bivšem zapovjedniku obraneSrebrenice Naseru Oriću pred Haškim sudom (ICTY) započet će 6.listopada a očekuje se da će trajati oko godinu dana, objavio je učetvrtak glasnogovornik ICTY-a.
DEN HAAG/ZAGREB,23. rujna(Hina) - Suđenje bivšem zapovjedniku obrane Srebrenice Naseru Oriću pred Haškim sudom (ICTY) započet će 6. listopada a očekuje se da će trajati oko godinu dana, objavio je u četvrtak glasnogovornik ICTY-a.

Orić (37) je optužen za ratne zločine koje su bošnjačke snage počinile nad Srbima u široj okolici Srebrenice 1992/93.

Suđenje će se odvijati pred Raspravim vijećem II, čiji je predsjednik sudac Carmel Agius s Malte, a članovi su novoimenovani "ad litem" suci, Danac Hans Henrik Brydensholt i Nijemac Albin Eser, rekao je glasnogovornik Jim Landale na briefingu za novinare.

Očekuje se da će proces trajati godinu dana tijekom kojih će tužitelji, koje vodi Ekkehard Witthopf, te branitelji Vasvija Vidović i John Jones saslušati po 60 svjedoka.

Orić je u šest točaka optužen za kršenje ratnog prava i običaja, od čega po osobnoj odgovornosti u dvije točke za pljačku i razaranje sela a u ostalima po zapovjednoj odgovornosti za ubojstva, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje naselja i pljačku.

U optužnici se navodi da su od svibnja 1992. do ožujka 1993. snage Armije BiH pod njegovim zapovjedništvom poduzimale razne akcije protiv vojske bosanskih Srba koja je držala u okruženju muslimanske enklave u istočnoj Bosni. U tim su akcijama postrojbe Armije BiH u općinama Bratunac, Srebrenica i Skelani spalile i na druge načine razorile i opljačkale najmanje 50 sela i zaselaka s pretežito srpskim stanovništvom, nakon čega je s tog područja izbjeglo na tisuće Srba.

Na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću i drugim procesima ti su događaji često spominjani kao povod, ako ne i opravdanje za genocid koji su srpske snage počinile nakon zauzimanja Srebrenice u srpnju 1995., kada je pobijeno oko 8.000 zarobljenih Bošnjaka.

Nasera Orića uhitio je SFOR u Tuzli 11. travnja 2003., a na prvom pojavljivanju pred sucima izjasnio se da nije kriv.

Suđenje Oriću bit će drugi proces bošnjačkim optuženicima pred ICTY-em, pored suđenja zapovjednicima 3. korpusa ABiH Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi na kojem je krajem srpnja završen dokazni postupak optužbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙