FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIH NIJE SPREMNA PREUZETI HAŠKE PREDMETE - PREPISKA ICTY-OHR

DEN HAAG/ZAGREB,23. rujna(Hina) - Bosna i Hercegovina još nije spremnaprovesti suđenja za ratne zločine po međunarodnim standardima,ocijenio je zamjenik visokog predstavnika u BiH Bernard Fassier upismu predsjedniku Haškog suda (ICTY).
DEN HAAG/ZAGREB,23. rujna(Hina) - Bosna i Hercegovina još nije spremna provesti suđenja za ratne zločine po međunarodnim standardima, ocijenio je zamjenik visokog predstavnika u BiH Bernard Fassier u pismu predsjedniku Haškog suda (ICTY).

"Ne postoji mogućnost da se prije 1. siječnja 2005. organizira suđenje (za ratne zločine) uz poštivanje međunarodnih standarda koje zahtijeva Haški sud", navodi Fassier u pismu koje je u čevrtak citirao glasnogovornik ICTY-a na tjednom briefingu za novinare.

"Svako preuranjeno ustupanje suđenja vlastima BiH prije siječnja može potkopati sadašnje napore da se pravosuđe osposobi za to", napisao je Fassier, "snažno preporučivši" da do početka iduće godine Haag ne prepušta ni jedan slučaj BiH.

Predsjednik ICTY-a zatražio je od Ureda visokog predstavnika (OHR) mišljenje o spremnosti pravosuđa u BiH za procesuiranje ratnih zločina, nakon što je Tužiteljstvo nedavno predložilo da se postupak protiv Željka Mejakića i još trojice optuženih za zločine počinjene u srpskim logorima Omarska i Keraterm, ustupi Državnom sudu BiH u Sarajevu.

Na temelju izražene rezerve OHR-a, Meron je naložio Tužiteljstvu da do 1. listopada dodatno obrazloži zahtjev za ustupanje predmeta "Mejakić i ostali" Državnom sudu BiH, na kojem je osnovano vijeće za ratne zločine.

Prepuštanje nacionalnim sudovima haških postupaka koji se odnose na optužene dužnosnike srednjeg i nižeg ranga, dio je strategije dovršetka rada ICTY-a do 2010., utvrđene od Vijeća sigurnosti UN.

Uz bivšeg zapovjednika logora Omarska Željka Mejakića (40), na zajedničkoj su optužnici i Momčilo Gruban (43), zapovjednik stražara u Omarskoj, Dušan Fuštar (50) zapovjednik stražara u Keratermu i Predrag Banović (35), stražar u istom logoru.

Mejakić, Fuštar i Knežević su u pritvoru UN-a u Sheveningenu, a Gruban je na privremenoj slobodi do početka suđenja. Sva četvorica dobrovoljno su se predali Haškom sudu 2002. i 2003. te se kasnije izjasnili da nisu krivi za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja za koje ih tereti optužnica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙