FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: CARLA DEL PONTE UVJERENA DA ĆE MILOŠEVIĆ BITI PROGLAŠEN KRIVIM

ZAGREB, 1. listopada 2004. (Hina) - Nakon podastrtih dokaza uopće nesumnjam da će Slobodan Milošević na kraju biti proglašen krivim a jošje prerano za prognoze o visini kazne, ističe u razgovoru za berlinskiDie Welt glavna tužiteljica ICTY-ja Carla del Ponte.
ZAGREB, 1. listopada 2004. (Hina) - Nakon podastrtih dokaza uopće ne sumnjam da će Slobodan Milošević na kraju biti proglašen krivim a još je prerano za prognoze o visini kazne, ističe u razgovoru za berlinski Die Welt glavna tužiteljica ICTY-ja Carla del Ponte.

"Moglo se, naravno, i kratko sročiti optužnicu i navesti u njoj samo veća kaznena djela ali ja se kao glavna tužiteljica suda UN-a za ratne zločince osjećam odgovornom za sve žrtve tog sukoba na području bivše Jugoslavije", naglašava Del Ponte, koja trenutno boravi u Berlinu povodom proslave 30. godišnjice berlinskog odjela Instituta Aspen.

Gledano iz perspektive žrtava ne bi bilo dobro da smo optužnicu ograničili samo na određene glavne točke, tvrdi glavna tužiteljica ICTY-ja, otklanjajući i primjedbu da se optužba zbog čvrstih dokaza trebala usredotočiti samo na Kosovo i da nije trebala biti proširena i na BiH i na Hrvatsku gdje je očito bilo teškoća s pronalaženjem dokaza.

"I u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj počinjeni su veliki zločini. Zašto bi to trebalo izbrisati? Prizivni sud odobrio je našu nakanu da pozovemo Miloševića na odgovornost po sve tri optužnice", naglašava Del Ponte.

Napominjući da ne može zamisliti eventualni neuspjeh suđenja, tužiteljica ICTY-ja izrazila je čvrsto uvjerenje da će Milošević na kraju biti osuđen, ističući i preventivni učinak suđenja pred ICTY-jem na buduću svjetsku politiku.

Podupirući zamisao o suđenju nekadašnjim čelnim političarima pred međunarodnim sudovima, Carla Del Ponte podsjeća da je svjedocima jako teško svjedočiti ako je suđenje upriličeno u zemlji u kojoj su zločini počinjeni.

"Različite političke snage mogu podvrgnuti svjedoke pritisku i prijetiti im. Zato je važno da svjedoci mogu svjedočiti izvan zemlje", tumači Del Ponte, ukazujući u tom kontekstu i na važnu ulogu činjenice da suci UN-ova suda potječu iz različitih država.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙