FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DEL PONTE: ŠTO PRIJE IZRUČITI OPTUŽENE GENERALE HAŠKOM SUDU

BEOGRAD,4. listopada(Hina) - Iznimno je važno da službeni Beograd počneponovno punu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY) u Den Haagua srbijanska vlada što prije mora izručiti haške optuženike tom sudu,izjavila je u ponedjeljak u Beogradu glavna haška tužiteljica Carladel Ponte, nakon susreta s ministrom vanjskih poslova Srbije i CrneGore Vukom Draškovićem.
BEOGRAD,4. listopada(Hina) - Iznimno je važno da službeni Beograd počne ponovno punu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY) u Den Haagu a srbijanska vlada što prije mora izručiti haške optuženike tom sudu, izjavila je u ponedjeljak u Beogradu glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, nakon susreta s ministrom vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vukom Draškovićem.

Glavna haška tužiteljica izrazila je zadovoljstvo odlukom Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim tribunalom, koji je u petak skinuo oznaku tajnosti s dokumenata koje je zatražio Haški sud i oslobodio dužnosti čuvanja tajne 29 svjedoka.

"Očekujemo punu suradnju s nama, što - naravno - znači uhićenje odbjeglih uhićenika, pristup dokumentima i svjedocima. Nacionalni savjet je u petak donio dobru odluku i sad od vlade zavisi primjena te odluke", kazala je Carla del Ponte. Napomenula je da će o tome i o uhićenju optuženih razgovarati i sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom.

Problem uhićenja i transfera haških optuženika, kazala je glavna tužiteljica, u nadležnosti je policije i srbijanske vlade, a vlasti u Beogradu još je nisu uvjerile da se Ratko Mladić ne nalazi u Srbiji.

"Nismo razgovarali o tome gdje se nalazi optuženi general Mladić. Moje osobno uvjerenje je da je on i dalje ovdje i nitko me u tome nije razuvjerio", kazala je glavna haška tužiteljica nakon razgovora s Vukom Draškovićem, napomenuvši da joj je "drago što je našla prijatelja i saveznika" u ministru Draškoviću, koji je izjavio da je "potpuno suglasan s time da svi optuženi moraju biti izručeni Haškom sudu".

Carla del Ponte je razgovarala i s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, a tijekom poslijepodneva trebala bi se sastati i s predsjednikom državne zajednice SCG Svetozarom Marovićem te srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom. Kako je najavljeno, nakon tih susreta bit će izdano priopćenje.

Beogradski dnevnik "Blic" od ponedjeljka objavio je da će haški optuženik, general Vladimir Lazarević vjerojatno biti umirovljen na idućoj sjednici Vrhovnog savjeta obrane SCG, čime bi nadležnost za njegovo eventualno uhićenje prešla na civilnu policiju. Ni on, niti general Nebojša Pavković nisu se odazvali pozivu Okružnog suda u Beogradu da preuzmu hašku optužnicu, te je sud za njih, kao i za optuženog generala Vlastimira Đorđevića koji se nalazi navodno u Rusiji, izdao nalog MUP-u za privođenje.

Hašku optužnicu preuzeo je prošloga tjedna jedino policijski general Sreten Lukić, koji se nalazi "pod formalnim nadzorom" nadležnih organa, te nije zadržan u pritvoru.

Sva četvorica generala optužena su za ratne zločine na Kosovu 1999. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙