FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: ŠKARE OŽBOLT POSJETILA GENERALE ČERMAKA I MARKAČA U PRITVORU

DEN HAAG, 29. rujna 2004. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt u srijedu je u sklopu radnog posjeta Haškom sudu (ICTY),posjetila generale Ivana Čermaka i Mladena Markača u haškom pritvoru uScheveningenu.
DEN HAAG, 29. rujna 2004. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt u srijedu je u sklopu radnog posjeta Haškom sudu (ICTY), posjetila generale Ivana Čermaka i Mladena Markača u haškom pritvoru u Scheveningenu.

"Oni su dobro i dalje su optimistični s obzirom da su poduzeti pravi lijekovi da se izmijeni sudska odluka kojom im je odbijen zahtjev za privremeno puštanje na slobodu", kazala je ministrica nakon posjeta pritvoru.

Naglasila je da su obojica u dobroj fizičkoj i psihičkoj kondiciji te da Markač prima redovitu zdravstvenu njegu.

O nastojanju Čermaka i Markača, njihovih odvjetnika i hrvatske vlade da se ishodi njihovo puštanje na slobodu do početka suđenja i nakon što su im zahtjevi dva puta odbijeni, Škare Ožbolt je danas u Haškom sudu razgovarala s glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte.

Na tom je sastanku istaknuto da tužiteljstvo i dalje podržava puštanje Čermaka i Markača iz pritvora, o čemu će se ovih dana očitovati u odgovoru na zahtjev obrane da sud dopusti podnošenje posebne, tzv. interlokutorne, žalbe na drugu negativnu odluku vijeća koja se redovnim putem ne može pobijati.

U praksi ICTY-ja postoji sličan primjer optuženog bosanskog Srbina Dragana Jokića, kojem je raspravno vijeće dva puta odbilo zahtjev za puštanje na privremenu slobodu, ali je Žalbeno vijeće rješavajući po interlokutornoj žalbi odlučilo suprotno.

Ministrica Škare Ožbolt, državni odvjetnik Mladen Bajić i pomoćnik ministrice za suradnju s ICTY-jem Jakša Muljačić danas su se uz Del Ponte odvojeno sastali i s predsjednikom Suda Theodorom Meronom, a na oba su sastanka glavna tema bili napori koje Hrvatska poduzima na rješavanju slučaja generala Ante Gotovine, za koji je rečeno da predstavlja posljednje otvoreno pitanje u odnosima službenog Zagreba s Haškim sudom.

Na sastanku je Meron pozvao hrvatske vlasti da udvostruče napore u traganju za Gotovinom, koji je u bijegu od podizanja optužnice u lipnju 1991., a s hrvatske strane pružena su jamstva da će se poduzeti sve potrebne mjere za razrješenje tog slučaja.

Na sastanku s Del Ponte nenajavljeno je sudjelovao i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, koji je poslije odbio dati izjavu za novinare, a ministrica Škare Ožbolt njegovo je priključenje razgovorima objasnila predstojećim izvješćima međunarodnim organizacijama o suradnji RH i ICTY-ja, ne iznoseći druge pojedinosti.

Među prvim takvim izvješćima, u kojima će se vrednovati i suradnja Hrvatske i drugih zemalja bivše Jugoslavije s ICTY-jem, već za 11. listopada najavljeno je obraćanje glavne haške tužiteljice Vijeću ministara Europske unije u Bruxellesu.

Ministrica pravosuđa u četvrtak i petak nastavlja boravak u Haagu sudjelovanjem na neformalnom sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova 25 članica EU i zemalja kandidata, koji se održava u hotelsko-lječilišnom kompleksu Kurhaus u Scheveningenu.

Glavne teme skupa bit će borba protiv terorizma, razmjena informacija među policijama, jačanje Europola i Eurojusta, kontrola migracija, zajednički sustav azila i politike viza i druge, a na skupu će biti održan i sastanak EU-SAD na kojem će američko izaslanstvo voditi državni odvjetnik John Ashcroft.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙