FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: MARTIĆ PROZIVA TUŽITELJSTVO ZBOG PRISTRANOSTI

DEN HAAG/ZAGREB,21. rujna 2004.(Hina) - Bivši vođa pobunjenih Srba uHrvatskoj Milan Martić u utorak je prozvao tužiteljstvo Haškog suda(ICTY) zbog pristranosti, tvrdeći da propušta kazneno progonitihrvatske dužnosnike odgovorne za zločine nad krajinskim Srbima.
DEN HAAG/ZAGREB,21. rujna 2004.(Hina) - Bivši vođa pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milan Martić u utorak je prozvao tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) zbog pristranosti, tvrdeći da propušta kazneno progoniti hrvatske dužnosnike odgovorne za zločine nad krajinskim Srbima.

"Oni koji su protjerivali moj narod i dalje su na najvišim položajima u Hrvatskoj, od predsjednika Republike do Sabora",

rekao je Martić na redovitoj statusnoj konferenciji, dodajući da se bliži kraj godine i istek roka za podizanje novih optužnice.

Unatoč ranijim najavama, na konferenciji nije utvrđen datum početka suđenja Martiću, već se govorilo o nastavku priprema za suđenje a obrana se žalila na financijsku zakinutost.

Martić je ustvrdio kako je nad hrvatskim Srbima počinjeno "najveće etničko čišćenje u 20. stoljeću".

Glavnoj tužiteljici ICTY-a Carli del Ponte prigovorio je zbog suradnje s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i drugim hrvatskim dužnosnicima, koji su, kako tvrdi, naredili etničko čišćenje.

Rekao je da unatoč približavanju kraja godine nitko ne goni počinitelje zločina na Miljevačkom platou, Maslenici, i u operaciji Bljesak, gdje su, tvrdi on, pobijene "stotine civila",

Martić se također požalio da ga Tajništvo ICTY-a "diskriminira i oduzima mu pravo na obranu" jer se njegovim braniteljima ne odobravaju tražena sredstva.

Branitelj Predrag Milovančević opetovano traži od suda da se predmet Martić iz treće prebaci u prvu kategoriju složenosti, navodeći da se radi o bivšem "predsjedniku", što sud odbija.

Odvjetnik se požalio da obrana od ožujka nije primila nikakav novac od ICTY-a, a sudac Joaquin Canivell ga je podsjetio da je obrani do sada uplaćeno 280.000 dolara, te da njegov priziv razmatra Žalbeno vijeće.

Martića optužnica u 19 točaka tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjeno nad hrvatskim i drugim nesrpskim civilima na okupiranim područjima Hrvatske 1991-95., u zapadnoj Bosni 1994. i za raketiranje Zagreba u svibnju 1995.

Haškom sudu predao se 15. svibnja 2002. a na prvom pojavljivanju pred sucima izjasnio se da nije kriv prema svim točkama optužnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙