FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠKARE-OŽBOLT: DAMAŠKU I KRAPCA ZA PRIJATELJE HAŠKOG SUDA

ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - Ministrica pravosuđa VesnaŠkare-Ožbolt objavila je u ponedjeljak da će Haškom sudu predložitidva "prijatelja suda", koji bi trebali odgovarati na pitanja sudskogvijeća o sposobnosti hrvatskog pravosuđa da preuzme slučajAdemi-Norac.
ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt objavila je u ponedjeljak da će Haškom sudu predložiti dva "prijatelja suda", koji bi trebali odgovarati na pitanja sudskog vijeća o sposobnosti hrvatskog pravosuđa da preuzme slučaj Ademi-Norac.

Riječ je o uglednim pravnim stručnjacima i profesorima prava Mirjanu Damaški i Davoru Krapcu, rekla je ministrica Škare-Ožbolt Hrvatskom radiju.

"Budući da će sudsko vijeće imati pitanja vezana uz sposobnost našeg pravosuđa, uputit ćemo sudu zahtjev za odobravanjem instituta prijatelja suda", izjavila je ministrica.

"Namjeravamo predložiti profesore Mirjana Damašku i Davora Krapca kao osobe koje bi odgovarale na pitanja sudskog vijeća vezana uz sposobnost hrvatskog pravosuđa", dodala je.

Aktivira li se taj institut, postupak Norac-Ademi bio bi prvi slučaj da nacionalno pravosuđe neke zemlje dobije predmet koji je ranije bio na Haškom sudu, prenosi Hrvatski radio.

Objedinjenu optužnicu protiv generala Rahima Ademija i Mirka Norca, koja ih tereti za ratne zločine u operaciji Medački džep 1993., Tužiteljstvo je podnijelo 27. svibnja ove godine, a raspravno vijeće kojim predsjeda sudac Liu Daqun potvrdilo ju je 30. srpnja.

Ademi se nakon podizanja optužnice dobrovoljno predao Haškom sudu 25. srpnja 2001., pred kojim se izjasnio da nije kriv. U veljači 2002. godine pušten je na slobodu do početka suđenja.

Norca, koji je pred hrvatskim sudom pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina u Gospiću 1991., ICTY je optužio 20. svibnja ove godine. Iz pritvora Županijskog suda u Rijeci 8. srpnja prebačen je u Haag radi izjašnjavanja o krivnji. Izjasnio se da nije kriv prema svih pet točaka optužnice, a raspravno vijeće odlučilo je da do početka suđenja bude u pritvoru u Hrvatskoj, pod nadležnošću ICTY i pod uvjetima propisanim za haške pritvorenike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙