FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA: SPOR OKO NEONACISTIČKIH POLITIČARA U DRŽAVNIM MEDIJIMA

BERLIN, 4. listopada 2004. (Hina) - Političari u parlamentu njemačkesavezne pokrajina Saska zatražili su u ponedjeljak od predstavnikadržavne televizije donošenje kriterija za tretiranje radikalno desnihi neonacističkih političara u državnim medijima, a povod tome bio jenedjeljni intervju poznatog neonacističkog vođe Christiana Worcha nadržavnoj lokalnoj televiziji MDR.
BERLIN, 4. listopada 2004. (Hina) - Političari u parlamentu njemačke savezne pokrajina Saska zatražili su u ponedjeljak od predstavnika državne televizije donošenje kriterija za tretiranje radikalno desnih i neonacističkih političara u državnim medijima, a povod tome bio je nedjeljni intervju poznatog neonacističkog vođe Christiana Worcha na državnoj lokalnoj televiziji MDR.

Worch je u nedjelju organizirao povorku neonacista u Leipzigu prilikom koje je došlo do sukoba pripadnika desne i lijeve radikalne scene.

Stručnjak Stranke demokratskog socijalizma (PDS) za medije u saskom parlamentu Heiko Hilker oštro je kiritizirao MDR zbog toga jer su Worchu dali priliku za obraćanje široj publici. On je od MDR-a, koji je zajedno s ostalim lokalnim TV postajama udružen u državni ARD, zatražio donošenje jasnih pravila o tomu kako s pripadnicima radikalno desne scene treba postupati u državnim medijima.

Vijeće ARD-a je, nakon ulaska ekstremno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD) u saski parlament sredinom rujna, upozorilo na potrebu jasnog definiranja kriterija pod kojima pripadnici desnih radikala mogu nastupiti na javnoj televiziji. Povod tomu bio je incident koji se zbio nakon proglašenja rezultata izbora u Saskoj, kada su predstavnici svih ostalih stranaka napustili tv studio u trenutku kada je u njega ušao predstavnik NPD-a.

U Saskoj je od rujanskih izbora već nekoliko puta dolazilo do prekida intervjua s predstavnicima radikalno desnih stranaka, što je naišlo na oštre reakcije u javnosti. Kako upozorava ugledni list "Frankfurter Allgemeine Zeitung", voditelji bi se trebali naučiti bolje odnositi prema neugodim sugovornicima umjesto da na nedemokratski način prekidaju intervjue.

Vijeće ARD-a je najavilo bolju pripremu voditelja za susret i razgovor s neonacistima kako se ne bi dogodilo da stranke koje se nalaze pod prismotrom Ureda za zaštitu ustavnog poretka u državnim medijima dobiju prostor za širenje propagande.

Voditeljice vodećih njemačkih političkih talk showova Sabine Christiansen i Mybritt Illner najavile su da u svoje programe neće pozivati predstavnike radikalno desnih stranaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙