FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA ŽELI STALNO MJESTO U VS UN

BERLIN, 23. rujna 2004. (Hina) - Njemački ministar vanjskih poslovaJoschka Fischer (Zeleni) zatražit će u četvrtak pred Općom skupštinomUjedinjenih naroda zatražiti stalno mjesto za Njemačku u Vijećusigurnosti UN-a, najavljuju njemački mediji.
BERLIN, 23. rujna 2004. (Hina) - Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer (Zeleni) zatražit će u četvrtak pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda zatražiti stalno mjesto za Njemačku u Vijeću sigurnosti UN-a, najavljuju njemački mediji.

On će istovremeno podržati reformu UN-a koju je predložio glavni tajnik Kofi Annan.

Njemačka je u utorak zajedno s Brazilom, Indijom i Japanom, koje također žele stalo mjesto u Vijeću sigurnosti, sklopila pakt o međusobnoj podršci na tom putu.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder (Socijaldemokratska stranka Njemačke) je u razgovoru za "Frankfurter Allgemeine Zeitung" potvrdio da je cilj Njemačke "stalno mjesto u Vijeću sigurnosti". Kancelar je također izjavio da se ne bi usprotivio zajedničkom mjestu Europske unije u Vijeću sigurnosti, ali da je ta ideja iluzorna zbog stajališta Francuske i Velike Britanije koje već raspolažu stalnim mjestom.

Prije obraćanja Općoj skupštini UN-a Fischer je izjavio da sadašnji sastav Vijeća sigurnosti UN-a neprikladan jer odgovara slici svijeta nakon drugog svjetskog rata te da regionalno moraju podjednako biti zastupljeni i članovi iz Afrike ili Latinske Amerike.

On smatra da je reforma UN-a prijeko potrebna, što je pokazala i kriza oko Iraka. Njemački ministar vanjskih poslova ponovno je odbio kritike njemačke oporbe da vladajuća koalicija inzistirajući na stalnom mjestu u Vijeću sigurnosti previše gura njemačke nacionalne interese u prvi plan.

Vanjskopolitički stručnjak Kršćansko demokratske unije (CDU) i bivši predsjednik stranke Wolfgang Schoeuble je politiku vlade nazvao "lijevim nacionalizomom" koji njemačku vanjsku politiku po prvi put nakon drugog svjetskog rata boji "u nacionalne tonove".

Nakon Fischera, za govornicu Opće skupštine UN-a izlazi talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini čija se zemlja oštro protivi njemačkom ulasku u Vijeće sigurnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙