FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Michaela Libala "Njemačka politika i jugoslavenska kriza 1991.-1992."

ZAGREB, 20. rujna 2004. (Hina) - Zagrebački nakladnik Golden marketing- Tehnička knjiga predstavio je danas u Novinarskom domu u Zagrebuknjigu njemačkog diplomata Michaela Libala "Njemačka politika ijugoslavenska kriza 1991.-1992."
ZAGREB, 20. rujna 2004. (Hina) - Zagrebački nakladnik Golden marketing - Tehnička knjiga predstavio je danas u Novinarskom domu u Zagrebu knjigu njemačkog diplomata Michaela Libala "Njemačka politika i jugoslavenska kriza 1991.-1992."

Knjigu su predstavili nekadašnji predsjednik hrvatske Vlade nacionalnoga jedinstva Franjo Gregurić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Hido Biščević i prevoditelj knjige na hrvatski jezik Zoran Bošnjak.

U knjizi je prikazano njemačko viđenje raspada bivše Jugoslavije i okolnosti međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske, istaknuo je Gregurić i dodao kako su u tim vremenima zapadne sile pokušale spasiti Jugoslaviju.

Gregurić je dodao kako su zapadni političari i diplomati loše poznavali Jugoslaviju i narode u njoj, što je, kako je rekao, također utjecalo na odluke o međunarodnom priznanju Republike Hrvatske.

Njemačka je podnijela najveći teret izbjegličke krize s prostora bivše Jugoslavije, napomenuo je Gregurić, istaknuvši i veliku ulogu Njemačke u stabilizaciji država nastalih nakon raspada Jugoslavije.

Libalova knjiga o ozbiljnim vremenima dobro nam je došla zbog relativiziranja mnogih istina kroz koje smo prošli u vrijeme stvaranja hrvatske države, istaknuo je Biščević i dodao kako je Njemačka prva prepoznala da se jugoslavenstvo koristi kao krinka za ostvarenje ciljeva koji su se počeli provoditi ratnim operacijama.

Po njegovim riječima, to je minuciozna studija koja se bavi priznanjem Hrvatske i refleksijama toga priznanja u Europi.

Biščević je dodao kako nam je zbog sukoba interesa europskih sila upravo njemačka diplomacija u jednom razdoblju bila najteži sugovornik.

Zoran Bošnjak je pročitao Libalovo pismo u kojemu on ističe kako knjiga pomaže boljem razumijevanju zbivanja koja su dovela do priznanja Hrvatske.

"Godinama se uloga Njemačke u zbivanjima 1991. krivo prikazivala, krivo tumačila pa čak i krivotvorila", piše autor u pismu i dodaje kako je pogled na njemačku politiku danas već izbalansiran.

Knjiga "Njemačka politika i jugoslavenska kriza 1991.-1992." (240 str.) sastavljena je od triju poglavlja u kojima Libal piše o odnosima Njemačke i Jugoslavije prije ljeta 1991., početku krize, novom balkanskom ratu koji vodi Srbija, mirovnoj konferenciji, smrti Jugoslavije, borbi sa srpskom tvrdoglavošću, putu prema međunarodnom priznanju Hrvatske, ratu u BiH i Londonskoj konferenciji.

U drugom poglavlju autor piše o vrijednostima i interesima u politici, pitanjima samoodređenja i institucionalne legitimnosti, sjenama prošlosti, prirodi i korijenima sukoba u Jugoslaviji, državama i granicama, raskrinkavanju lažnih tvrdnja o Jugoslaviji, mitu o preranom priznanju Hrvatske i legendi o njemačkoj jednostranosti.

Zaključni dio Libalove knjige nosi naslov "Ispravni pogledi i valjana načela ne mogu otkloniti slabosti u ponašanju".

Na kraju knjige objavljena je kronologija događaja, pojmovnik i popis literature.

Michael Libal njemački je veleposlanik u Češkoj. Od 1991. do 1995. bio je na čelu odjela koji se u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova bavio jugoslavenskom krizom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙