FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJVIŠE VRIJEDNOSTI EUROPSKIH BURZOVNIH INDEKSA U PET MJESECI

LONDON/FRANKFURT, 4. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Ojačavši gotovoza jedan posto, vrijednosti europskih burzovnih indeksa danas sudosegnule najviše razine u proteklih pet mjeseci uslijed nizapozitivnih vijesti iz kompanija.
LONDON/FRANKFURT, 4. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Ojačavši gotovo za jedan posto, vrijednosti europskih burzovnih indeksa danas su dosegnule najviše razine u proteklih pet mjeseci uslijed niza pozitivnih vijesti iz kompanija.

Londonski Ftse indeks tako je do podneva porastao 0,7 posto, na 4.690 bodova. Frankfurtski DAX poskočio je 1,4 posto, na 4.050 bodova.

Potpomognute snažnom izvedbom u petak na Wall Streetu, cijene dionica nastavile su i danas rasti.

Njemački kemijski gigant BASF najavio je da će udvostručiti svoj plan otkupa vlastitih dionica, na milijardu eura, što je podiglo cijene njegovih dionica za 0,8 posto. Nizozemski maloprodajni lanac Ahold, pak, izvijestio je da se složio s prodajom svojeg španjolskog dijela poslovanja skupini Permira za 685 milijuna eura. Dionice su mu ojačale 3,2 posto.

Dionice British Petroleuma poskupjele su 0,5 posto po objavi da očekuje rast proizvodnje u trećem ovogodišnjem tromjesečju u visini od 11 posto na godišnjoj razini. Snažan doprinos rastu vrijednosti indeksa dale su i dionice proizvođača čipova, koje su u prosjeku ojačale 1,4 posto, pošto im je podignut investicijski rejting.

"Smatramo da sektori poput telekoma i osiguravatelja imaju snažnu izvedbu", kazao je analitičar Commerzbanke, Kevin Baker. Dodaje kako su dionice u tome sektoru zasad privlačnih cijena. Među one s najboljim potencijalima rasta Commerzbank je stavio dionice Deutsche Telekoma i Telecom Italije.

Stratezi kažu da je optimizam u pogledu američkog gospodarstva pomogao ojačati optimizam ulagača. "Dokazi da je američko gospodarsko usporavanje iza nas, pa makar samo privremeno, potaknulo je usklađivanje prinosa po državnim obveznicama. Idućih tjedana možemo vidjeti popriličan rast cijena na globalnim tržištima dionica", tvrdi analitičar Nomure, Anais Faraj.

Na Tokijskoj burzi danas je Nikkei indeks porastao 2,7 posto, na 11.279 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙