FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIONICE ZRAKOPLOVNIH I AUTOMOBILSKIH KOMPANIJA OJAČALE BURZOVNE INDEKSE

LONDON, 30. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Novi pad cijena nafte potaknuoje danas kupovinu dionica, ponajviše zrakoplovnih i automobilskihkompanija, što je rezultiralo porastom vrijednosti europskih burzovnihindeksa.
LONDON, 30. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Novi pad cijena nafte potaknuo je danas kupovinu dionica, ponajviše zrakoplovnih i automobilskih kompanija, što je rezultiralo porastom vrijednosti europskih burzovnih indeksa.

Do podneva je londonski Ftse indeks ojačao 0,3 posto, na 4.601 bod. Frankfurtski DAX skočio je 0,6 posto, na 3.945 bodova.

Na troškove goriva senzitivne dionice zrakoplovnih kompanija Lufthanse i British Airwaysa te proizvođača dijelova za vozila Valeo ojačale su između 1,0 i 1,5 posto, nakon što je na američkom tržištu cijena nafte oslabila s nedavnih rekordnih razina.

"Uvjeti poslovanja blago su se pogoršali od lipnja, kada je barel nafte stajao 35 dolara", ustvrdio je strateg Morgan Stanleya, Eric Chaney. "Europske kompanije nastavile su ostvarivati koristi od snažne potražnje i dobre profitabilnosti, no analitičari osjećaju da je vrhunac u ovom gospodarskom ciklusu iza nas, te da bi jačanje cijena nafte moglo postati razlog za zabrinutost", kazao je.

Oštre oscilacije cijena nafte otežavaju menadžerima investicijskih fondova odluku o vrsti ulaganja, obzirom da su prisutni i još neki faktori neizvjesnosti poput američke gospodarske situacije te rezultata američkih predsjedničkih izbora. "Većina ulagača odustala je od ulaganja u velike sektore te se umjesto toga fokusira na nekoliko malih ideja, kupujući vrlo jeftine dionice koje će vjerojatno donijeti snažan rast zarada", izjavio je strateg banke ABN Amro, Rolf Elgeti.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks je danas dobio 0,4 posto na vrijednosti, dosegnuvši 10.823 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙