FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RAST CIJENA NA EUROPSKIM BURZAMA

LONDON, 1. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Posljednje ovogodišnjetromjesečje na europskim burzama započelo je s dobicima, budući sudanas cijene dionica ojačale, predvođene onima bankarskih,telekomunikacijskih i naftnih kompanija.
LONDON, 1. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Posljednje ovogodišnje tromjesečje na europskim burzama započelo je s dobicima, budući su danas cijene dionica ojačale, predvođene onima bankarskih, telekomunikacijskih i naftnih kompanija.

Do podneva je londonski Ftse indeks dobio nešto više od jedan posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.618 bodova. Frankfurtski DAX porastao je 1,2 posto, na 3.939 bodova.

Vrijednosti europskih indeksa gotovo se i nisu mijenjale značajnije od početka godine. Od njihova vrhunca do najniže razine razlika je bila svega devet posto.

Ipak, analitičari Morgan Stanleya predviđaju vjerojatan prekid tog trenda svojevrsne stagnacije. "Kako na tržištu nema snažnih smjernica, a u trenutne cijene dionica dosad nisu uračunate snažne izvedbe korporacija, vjerojatno će doći do određenih snažnijih pomaka u cijenama", stoji u priopćenju te ulagačke banke. "Otprilike dvije trećine šansi postoji da će cijene rasti, a jedna trećina da će padati. Kratkoročno, sve ovisi o cijenama nafte i zapošljavanju".

Cijene nafte i dalje se drže neugodno blizu rekordnih razina, budući su još prisutne neizvjesnosti oko isporuka iz Nigerije, što potiče rast cijena dionica naftnih kompanija, za koje se očekuje da će ostvariti snažan rast dobiti.

Među većim dobitnicama bila je dionica najvećeg europskog telekoma, britanskog Vodafonea, koja je ojačala dva posto, na najvišu razinu od svibnja. Analitičari i ulagači, naime, nadaju se da će kompanija koristiti svoju golemu količinu gotovine za povećanje isplate dividendi.

Na Tokijskoj burzi danas je Nikkei indeks ojačao 1,5 posto, na 10.985 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙