FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KAMATNE STOPE I NAFTA U SREDIŠTU POZORNOSTI NA EUROPSKIM TRŽIŠTIMA DIONICA

LONDON, 22. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Europske dionice danas su senašle pritisnute jučerašnjom odlukom američke središnje banke Fed dapo treći puta za redom podigne kamatne stope u najvećem svjetskomgospodarstvu, no poticaja za rast dobile su od i dalje visokih cijenanafte.
LONDON, 22. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Europske dionice danas su se našle pritisnute jučerašnjom odlukom američke središnje banke Fed da po treći puta za redom podigne kamatne stope u najvećem svjetskom gospodarstvu, no poticaja za rast dobile su od i dalje visokih cijena nafte.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,44 posto, na 4.628 bodova. Frankfurtski DAX istodobno je ojačao nešto slabijih 0,11 posto, na 3.995 bodova.

Kao što se i očekivalo, Fed je jučer podigao kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, na 1,75 posto, kazavši kako američko gospodarstvo ponovno dobiva na ubrzanju, te da će, ako se to nastavi, i dalje umjereno podizati kamatne stope. No objavio je i da su inflatorna očekivanja popustila, pa tržišni sudionici nagađaju da postoji mogućnost pauze u ciklusu zaoštravanja monetarne politike.

Usporavanje rasta u Sjedinjenim Državama teško bi pogodilo europske izvoznike budući se europska gospodarstva pogođena slabljenjem domaće potražnje i rastom nezaposlenosti uvelike oslanjaju na izvozom predvođen rast.

"Ton Fed-ovog priopćenja odaje dojam da nisu posve uvjereni da je gospodarstvo pred novim uzletom, no Fed se čini poprilično uvjeren u to da će inflacija ostati benigna", komentar je jučerašnjeg Fed-ovog priopćenja ulagačke banke Merrill Lynch.

Rast kamatnih stopa smatra se nepovoljnim za tržišta dionica budući povećava troškove zaduživanja za korporacije i utječe na slabljenje osobne potrošnje.

Izvor zabrinutosti također su i dalje visoke cijene sirove nafte. Dionice naftnog sektora našle su se stoga među današnjim dobitnicima, pri čemu je dionica francuskog Totala ojačala 0,6 posto, a porasle su i cijene dionica BP-a.

Na Tokijskoj burzi, tamošnji je službeni Nikkei indeks oslabio 0,55 posto, na 11.019 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙