FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KEMIJSKE DIONICE PODIŽU VRIJEDNOSTI EUROPSKIH INDEKSA

LONDON, 29. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama i danassu nastavljeni dobici, drugi dan zaredom, predvođeni rastom cijenadionica europskih kemijskih kompanija.
LONDON, 29. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama i danas su nastavljeni dobici, drugi dan zaredom, predvođeni rastom cijena dionica europskih kemijskih kompanija.

Do podneva je tako londonski Ftse indeks ojačao 0,6 posto, na 4.593 boda. Frankfurtski DAX dobio je 1,14 posto na vrijednosti, dosegnuvši 3.926 bodova.

Dionica njemačkog kemijskog koncerna BASF dosegnula je novu najvišu ovogodišnju razinu uslijed naznaka da će izvijestiti o snažnim tromjesečnim poslovnim rezultatima, povukavši za sobom cijeli kemijski sektor.

Analitičari smatraju da sadašnja razina cijena dionica ne odražava snažan porast dobiti kompanija koji je uslijedio nakon razdoblja usporenog gospodarskog rasta i boljih restrukturiranja.

"Snaga dosad objavljenih zarada kompanije je fenomenalna, a to jednostavno nije uračunato u cijene dionica na tržištu", kazao je strateg pri ING Baringsu Gareth Evans. Iako je sada porast zarada nešto usporio, to nije dovoljan razlog da bi tržište bilo pod pritiskom. "Jednostavna je činjenica da samo zbog skupe nafte cijene dionica nisu značajnije više", dodao je.

Umjereno hlađenje cijena nafte dalo je poticaja današnjoj kupovini dionica nakon njihova oštrog skoka proteklih dana, koje je potaknulo zabrinutosti oko zarada korporacija i stoga gospodarskog rasta. "Kretanje cijena nafte ostat će u središtu zbivanja na tržištima dionica jer se ulagači pribojavaju dugoročnih učinaka skupe nafte na izglede za rastom, što pritišće cijene dionica", izjavio je ekonomist Bear Stearnsa, David Brown.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je oslabio 0,3 posto, na 10.786 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙