FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 1. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30sati.
ZAGREB, 1. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

BAGDAD

Američke i iračke snage započele su u petak rano ujutro snažan napad na pobunjeničko uporište u Samarri, gradu na sjeveru Iraka, objavilo je američko zapovjedništvo.Ofenziva je odgovor na 'opetovane i ničim izazvane napade na anti-iračke snage" protiv iračkih i koalicijskih snaga, a cilj je ubiti ili uhvatiti pobunjenike iz Samarre, stoji u priopćenju. No, u njemu se ne iznose nikakvi detalji oko borbi. Navodi se samo kako su napadi pobunjenika i njihovo zastrašivanje stanovnika Samarre ugrozili stanje sigurnosti u tom gradu, koji uz bagdadsko predgrađe Sadr City i Falluju glasi za jedno od tri najveća uporišta pobunjenika u Iraku.

LJUBLJANA

Slovenske opozicijske stranke sa sumnjom gledaju na prijedlog vlade premijera Antona Ropa da nekoliko dana prije parlamentarnih izbora potakne inicijativu o bilateralnom sporazumu s Hrvatskom s ciljem izbjegavanja graničnih incidenata, pokazala je u četvrtak jedna od završnih rasprava stranačkih lidera pred nedjeljne izbore. Ako bi takav sporazum pogoršao našu pregovaračku poziciju u razgovorima o granici, onda ga ne treba zaključiti, izjavio je u sučeljavanju stranaka u četvrtak na večer u emisiji komercijalne televizijske postaje POP-TV Janez Podobnik, predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS). Predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša ocijenio je pak da je prijedlog dat u pogrešnom trenutku. Nekoliko dana pred izbore vlada ne bi smjela izlaziti s takvim prijedlogom jer to znači jeftino sakupljati sakupljati predizborne bodove, rekao je Janša koji je i nedavnu Ropovu izjavu da više neće podržavati bezuvjetni ulazak Hrvatske u EU smjestio u predizborni kontekst.

NEW YORK

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan izrazio je u četvrtak zabrinutost zbog sve većeg broja poginulih Palestinaca i Izraelaca, dok sukobi bjesne u pojasu Gaze. "Glavni tajnik je duboko uvjeren da za ovaj sukob nema vojnog rješenja. Uporno traži od obiju strana da odmah prekinu sa svakim oblikom nasilja", kazao je Annanov službeni predstavnik u priopćenju. "Annan je veoma zabrinut zbog širenja nasilja i porasta broja žrtava na objema stranama", piše u priopćenju. Od utorka navečer, kada su izraelski tenkovi ušli u pojas Gaze, u sukobima je ubijeno 25 Palestinca i petero Izraelaca, među kojima je dvoje djece.

JERUZALEM

Izraelski premijer Ariel Sharon dao je u četvrtak odobrenje vojsci da može nastaviti i proširiti operaciju koju je započela u utorak navečer na sjeveru pojasa Gaze u kojoj je dosad ubijeno više od trideset ljudi, izvijestio je izraelski vojni radio. Sharon je prihvatio preporuke glavnog stožera i odobrio vojsci primjenu "stalne agresivnosti" u operaciji pod nazivom "Dani pokajanja" koju je započela na sjeveru pojasa Gaze kako bi pokušala spriječiti palestinsko raketiranje izraelskog područja i židovskih naselja u pojasu Gaze, javlja radio pozivajući se na dužnosnika u ministarstvu obrane. Vojska bi se trebala razmjestiti u dijelovima izbjegličkog kampa Jabalyja i gradu Beit Hanounu i proširiti tampon zonu između Izraelaca i Palestinaca. Time bi se trebali spriječiti raketni napadi na izraelske ciljeve, ali i kazniti počinitelji dosadašnjih napada. Izraelski dužnosnici smatraju da bi operacija mogla trajati nekoliko tjedana. Samo su u četvrtak izraelski vojnici u žestokim okršajima u Gazi ubili 24 Palestinca. Bio je to najkrvaviji dan u tom dijelu palestinskih područja u posljednje dvije godine.

KIŠNJEV

Moldavski predsjednik Vladimir Voronjin izjavio je u četvrtak da ne vjeruje više da bi prijedlog da pretvori svoju zemlju u federativnu državu riješio 14-godišnji sukob sa separatistima iz Pridnjestrovlja. Voronjin je na konferenciji za novinare izjavio kako se ne namjerava više sastajati sa čelnicima pobunjeničke regije Pridnjestrovlje. "Više neće biti pregovora sa sadašnjim dnjestarskim vođama u Tiraspolu", rekao je Voronjin. "Ti su se razgovori pokazali neproduktivnima i bez rezultata. Potpuno sam se 'ohladio' od ideje federacije. Postoje i drugi načini da se riješi problem Dnjestra", dodao je. Pridnjestrovlje, koje nije međunarodno priznato, odvojilo se od Moldavije 1990. godine i dvije su se strane vodile oružane borbe još dvije godine nakon raspada Sovjetskog Saveza. Pregovori o rješavanju krize propali su prošle godine. Prema mirovnim planovima, koje su iznijele Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i Rusija, Moldavija bi se trebala ustrojiti kao demilitarizirana federativna država. Pridnjestrovlje bi trebao dobiti autonomiju. Zapadni političari strahuju da se u Dnjestru nalaze velika odlagališta oružja. Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer je ovaj mjesec pozvao na hitno rješavanje sukoba.

NEW YORK

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan u četvrtak je izrazio zadovoljstvo odlukom Rusije da službeno započne ratifikaciju protokola iz Kyota. "Zadovoljan je tom odlukom, budući da će stupanje na snagu protokola iz Kyota koje će biti moguće nakon ruske ratifikacije, biti prvi važan korak u sučeljavanju s promjenom klime kao s planetarnim izazovom", kazao je Annanov službeni predstavnik u priopćenju.

Ruska je vlada u četvrtak prihvatila sporazum iz Kyota i odlučila ga uputiti u parlament na ratifikaciju. Protokol iz Kyota treba zaustaviti globalno zatopljenje ograničenjem ispuštanja plina s učinkom staklenika. Da bi stupio na snagu mora ga ratificirati najmanje 55 zemalja koje predstavljaju 55 posto ukupnog ispuštanja štetnih plinova u industrijskim zemljama. Sjedinjene Države su odlučile u ožujku 2001. ne ratificirati sporazum i stopa od 55 posto se može ostvariti samo uz zeleno svjetlo Rusije.

VATIKAN

Vatikan mora ostati "neutralan" oko pitanja ulaska Turske u Europsku uniju, izjavio je u četvrtak državni tajnik kardinal Angelo Sodano, pobijajući tako izjavu njemačkog kardinala Josepha Ratzingera. "Sveta Stolica je neutralna u svezi s političkim pitanjima. Ne možemo reći da primjerice Švicarska ne treba, Turska ne smije, a Ukrajina može ući u Uniju", rekao je Sodano odgovarajući na novinarska pitanja. "Riječ je o međudržavnim odlukama u svezi s kojima je Sveta Stolica neutralna i mora takva i ostati", dodao je. Vrlo utjecajan kardinal Joseph Ratzinger, predsjednik Kongregacije za nauk vjere, sve se češće u svojim nastupima protivi ulasku Turske u EU koju smatra "golemom pogreškom" i odlukom koja se "protivi povijesti". Sodano je iznio stajalište Vatikana u prigodi obilaska Vatikanskih muzeja s rumunjskim predsjednikom Ionom Illiescuom kojeg je u nedjelju ujutro primio papa Ivan Pavao II.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙