FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 09.30 SATI

ZAGREB, 21. rujna 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 9.30sati:
ZAGREB, 21. rujna 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

NEW YORK

Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u ponedjeljak u New York gdje će sudjelovati u općoj raspravi na godišnjem zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Opća rasprava Opće skupštine UN-a počinje u utorak, a očekuje se da će na njoj najmanje 89 šefova država i vlada posebnu pozornost posvetiti borbi protiv međunarodnog terorizma, stanju u Iraku, reformi UN-a te provedbi Milenijskih razvojnih ciljeva UN-a. Sanader će pred Općom skupštinom govoriti u srijedu, a u utorak će čuti govore koje će pred tim tijelom UN-a održati glavni tajnik UN-a Kofi Annan i američki predsjednik George W. Bush.

GONAIVES, Haiti

Broj poginulih u poplavama izazvanim tropskom olujom Jeanne, koja je poharala dijelove Haitija, porastao je u ponedjeljak navečer na 622, objavili su dužnosnici. Tropska oluja, koja je dosegla razinu uragana, izazvala je tijekom proteklog vikenda velike poplave i odrone zemlje na sjeveru i zapadu Haitija, a dužnosnici navode da je polovica obalnog grada Gonaivesa još uvijek pod vodom. Samo u Gonaivesu poginulo je najmanje 500 osoba, rekao je glasnogovornik UN-ove misije u tom području Toussaint Kongo-Doudou, dok je u Port-de-Paixu poginulo 56, a u obližnjem Terre Neuveu još sedamnaest osoba. Dva dana nakon što je harala Haitijem, Jeanne je na otvorenom moru dosegla snagu uragana, ali zasad ne predstavlja opasnost za kopnena područja. Otkad se razvila prošlog tjedna, tropska oluja je usmrtila i 18 osoba u Dominikanskoj Republici i sedam na Puerto Ricu.

BEJRUT

Predstavnici sirijskoga vojnoga izaslanstva razgovarali su s libanonskim vojnim zapovjednicima u utorak uoči izdavanja zapovijedi o premještanju sirijskih postrojba, priopćili su libanonski sigurnosni izvori. Do razmještanja dolazi 19 dana nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju kojom se traži da Sirija povuče snage iz Libanona i prestane se miješati u unutarnje poslove susjedne zemlje. Izvori govore kako se očekuje da će dvije vojske uskoro izdati priopćenje kojim se objavljuje početak povlačenja sirijskih snaga s položaja u sjevernom i srednjem Libanonu u istočnu dolinu Bekaa, blizu granice sa Sirijom. Očekuje se da će napuštene položaje preuzeti libanonske snage. Ministri obrane dviju zemalja sastali su se u predgrađu Bejruta.

JERUZALEM

Sjedinjene Države prodat će Izraelu gotovo 5000 "pametnih" bombi, prema ugovoru vrijednom 319 milijuna dolara, izvijestio je u utorak list Haaretz. Prema tom tjedniku, Pentagon je uvjerio Kongres da se te bombe, od kojih su neke na satelitsko navođenje, prodaju Izraelu kako bi zadržao vojnu prednost u odnosu na susjede i tako poslužio američkim strateškim i taktičkim interesima. Prema ugovoru, Izrael će dobiti 500 bombi koje teže jednu tonu i mogu uništiti betonski zid debljine dva metra, 2500 bombi su "klasične" bombe od jedne tone, tisuću ih je od pola tone, a 500 od 250 kg, prenio je Haaretz. Prema izvorima iz vlade, navodi list, taj ugovor, jedan od najvećih koje je Izrael potpisao proteklih godina, nije izazvao otpor američkoga Kongresa.

LONDON

Većina Britanaca želi da premijer Tony Blair odredi datum do kojeg će se britanski vojnici povući iz Iraka, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja objavljeno u utorak u listu Guardian. Sedam od deset ispitanih osoba želi da Blair postavi krajnji rok za povlačenje 8,500 britanskih vojnika, pokazalo je istraživanje agencije ICM. Za razliku od tog najnovijeg istraživanja, prema istovjetnoj anketi ICM-a i Guardiana provedenoj u svibnju, čak 45 posto Britanaca smatralo je da vojnici trebaju ostati u Iraku "dok god to bude potrebno".

ZAGREB/WASHINGTON

Novi Nacionalni muzej američkih Indijanaca, podignut u samome središtu Washingtona, svečano se u utorak otvara javnosti kao simbol boljeg razumijevanja i pomirenja američkih domorodaca i doseljenika. Kako je najavljeno na web stranicama institucije Smithsonian's, to je njihov šesnaesti po redu Muzej američkih Indijanaca ali i prvi nacionalni muzej posvećen očuvanju, proučavanju i prikazu života, jezika, kulture, povijesti i likovnih umjetnosti autohtonih Amerikanaca. Muzej je osnovan odlukom Kongresa 1989., a projekt je krenuo ranih devedesetih prvim stotinama razgovora s Indijancima zapadne hemisfere koji su iznosili svoje poglede o tome kako bi trebalo predstaviti njihove kulture i običaje, odnosno njihovu stranu povijesti. Prema insituciji Smithsonian's, novi muzej Indijanaca kulturni je događaj bez presedana za autohtono stanovništvo Sjeverne, Srednje i Južne Amerike. Na otvoranju će biti predstavljene tri izložbe od 7.400 predmeta, što je tek dio ukupne zbirke od 800.000 predmeta koju je prikupio Njujorčanin George Gustav Heye (1874–1957) a koja obuhvaća izloške s područja kulture izvanredne estetske, vjerske te povijesne vrijednosti ali i proizvode svakodnevnog života.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙