FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 8. rujna 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijeta do4,30 sati.
ZAGREB, 8. rujna 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati.

BEOGRAD

Razgovor s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom Del Ponte bio je "vrlo težak, pun nepovjerenja" i bez postignutog napretka, te bi vlasti u Beogradu, da bi dokazale da ozbiljno žele surađivati, morale poduzeti niz koraka, među kojima je najvažnije pronalaženje i izručenje haaškog optuženika Gorana Hadžića, izjavio je u utorak navečer ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore i Rasim Ljajić.

Iznesene su, kazao je ministar Ljajić Televiziji B92, "dijametralno suprotne" informacije o slučajevima generala Ratka Mladića, Gorana Hadžića - čijem je slučaju bilo posvećeno najviše vremena u razgovorima - i četiri generala vojske i policije optuženih u Den Haagu.

"Glavna tužiteljica je kazala da ima informacije gdje se nalazi Ratko Mladić, ali da ih ne može dostaviti, jer nikome ne vjeruje da ih neće proslijediti Mladiću", kazao je Ljajić, dodajući da je uvjeren da u vlasti u Beogradu postoji "apsolutna spremnost" da se Mladić uhiti ako se dobiju vjerodostojne informacije o njegovom boravištu.

NEW YORK

Nasilje u Iraku može ugroziti izbore planirane za siječanj 2005. godine, a već je ograničilo broj djelatnika UN-a na 35, izjavio je u utorak glavni tajnik te organizacije Kofi Annan.

U izvješću Vijeću sigurnosti UN-a Annan je istaknuo da se sigurnosno okružje u Iraku nije poboljšalo od početka američkog napada u ožujku 2003. godine te je pozvao SAD da se više oslone na politički proces nego na silu.

"Potrebno je priznati da se problem nesigurnosti može riješiti samo kroz politički proces", kazao je Annan. "To traži obvezu da se prestane isključivo oslanjati na prijetnje ili, kao do sada, na uporabu sile i oružja", dodao je.

Trenutačni broj djelatnika UN-a u Iraku je 35, kazao je dodavši da se svi nalaze u međunarodnoj zoni u Bagdadu koju čuvaju američki vojnici. Pritom je ponovio predanost UN-a da pomogne iračkom neovisnom izbornom povjerenstvu u organiziranju izbora.

STOCKHOLM

Europska unija uvrijedit će muslimanski svijet ako ne pokrene pregovore o pristupu s Turskom, jednom kad ta zemlja ispuni kriterije, rekao je u srijedu europski povjerenik za vanjske odnose Chris Patten.

Kritičari u Ankari opisuju EU kao "kršćanski klub" koji nije voljan prigrliti uglavnom muslimansku Tursku ni pod kojim uvjetima. Međutim, širok opseg reformi dao je Turskoj nadu da će krajem godine uspjeti započeti pregovore o pristupu.

Europski povjerenik za proširenje Guenter Verheugen, koji se nalazi u Turskoj pred konačno mišljenje Europske komisije koje treba biti objavljeno u listopadu, u ponedjeljak je rekao da je Turska blizu dugoočekivanom otvaranju pregovora o pristupu.

Patten je rekao da, ako Turska ispuni uvjete o ljudskim i građanskim pravima a dobije negativan odgovor, "tada šaljemo poruku islamskom svijetu koja potvrđuje ono što mnogi misle o neizbježnom sukobu civilizacija".

WASHINGTON

Bijela je kuća u utorak pozdravila sjećanje na tisuću američkih vojnika ubijenih u Iraku od početka rata u toj zemlji u ožujku 2003. godine, ističući kako to pokazuje potrebu da se nastavi rat protiv terorizma.

"Sjećamo se, odajemo počast i žalimo za onima koji su se žrtvovali za obranu mira", kazao je glasnogovornik američkog predsjedništva Scott McClellan.

"Najbolji način da se oda počast svima koji su izgubili život u ratu protiv terorizma je nastaviti intenzivan rat i širiti mir u opasnim regijama kako bi ih mogli transformirati i pretvoriti u sigurniji svijet te tako braniti sigurnost Amerike", dodao je McClellan.

Prema njegovim riječima, točan broj ubijenih uniformiranih američkih vojnika u Iraku od ožujka 2003. godine je 997, ali se njima trebaju pribrojiti i tri civilna djelatnika vojske u Iraku.

SANTIAGO

Bivši čileanski diktator Augusto Pinochet bit će saslušan u četvrtak u okviru istrage o njegovoj odgovornosti u operaciji Condor, zajedničkom planu južnoameričkih diktatora o likvidaciji njihovih političkih neistomišljenika, objavili su sudski izvori.

Saslušanje je bilo predviđeno za ponedjeljak, ali je odgođeno u očekivanju odluke Vrhovnog suda o žalbi koju je uložila Pinochetova obrana a odnosila se na izuzeće suca Juana Guzmana Tapie zbog "antipatije" prema njihovom klijentu.

WASHINGTON

Američki državni tajnik Colin Powell je u utorak ocijenio izraelsko-palestinski sukob "tragičnim", pozvavši obje strane na usvajanje i provedbu mirovnog plana nazvanog "smjernice".

Najmanje je 14 Palestinaca ubijeno, a više od 40 ih je ranjeno oko ponoći u ponedjeljak u izraelskom zračnom napadu na Gazu. Hamas je objavio da će odgovoriti na ovaj napad.

"Dok ne pokrenemo "smjernice" ovakve će se stvari nastaviti događati, a one su tragične kada god se dogode. A odmazda nije rješenje problema s kojima se suočavamo u regiji", kazao je Powell.

WASHINGTON

Više od polovice Amerikanaca misli da republikanci neopravdano napadaju demokratskog kandidata za Bijelu kuću Johna Kerryja, prema istraživanju koje je u utorak objavio institut Gallup.

Prema tom istraživanju koje je provedeno nakon republikanske konvencije, 52 posto ispitanika misli da su republikanci "bez razloga" napali Kerryja, dok 41 posto misli da to nije slučaj.

WASHINGTON

Sjedinjene Države su u ponedjeljak poslale dva velika transportna zrakoplova C-130 s pomoći u lijekovima za Sjevernu Osetiju, na ruskom Kavkazu, nakon tragičnog ishoda otmice u Beslanu, priopćio je u utorak State Department.

Zrakoplovi s lijekovima i sa sanitetskim materijalom u vrijednosti od 580.000 dolara poletjeli su iz Njemačke, izvijestio je glasnogovornik američkog ministarstva vanjskih poslova Richard Boucher.

MADRID

Izraelsko-arapski sukob je "primarni tumor" koji uzrokuje "širenje terorizma", izjavio je u utorak šef španjolske vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero pred španjolskim veleposlanicima.

"Moramo udvostručiti napore u međunarodnoj zajednici kako bi se postigao mir na Bliskom istoku", kazao je Zapatero, zaželjevši da međunarodno djelovanje Španjolske bude u znaku "međunarodne zakonitosti" i "aktivnog multilateralizma". On je to rekao na konferenciji u Madridu na kojoj je sudjelovalo 120 veleposlanika.

MINSK

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko objavio je u utorak na televiziji da će 17. listopada biti organiziran referendum kako bi dobio mogućnost da funkciju šefa države obavlja i u trećem mandatu što mu u ovom trenutku brani ustav.

Bjeloruski ustav ograničio je dužnost predsjednika države na najviše dva mandata po pet godina.

MOSKVA

Ruska televizijska postaja NTV emitirala je u utorak navečer videosnimku u trajanju od jedne minute i trideset sekundi koju su načinili otmičari prvog dana talačke krize u školi u Beslanu.

Kamera se jako trese, a otmičari su očito htjeli snimiti oružje kojim su raspolagali.

Nakratko se mogu vidjeti maskirani otmičari, taoci koji sjede s rukama iza glave, a među njima veća količina eksploziva povezana žicom. Vidi se i minobacač.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙