FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

koordinirano djelovanje države i nevladinih udruga za ravnopravnost spolova

ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Predstavnice državnih tijela zaravnopravnost spolova i nevladine udruge Ženske mreže Hrvatskedogovorile su danas koordinirano djelovanje radi ostvarivanja ustavnognačela o ravnopravnosti spolova.
ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Predstavnice državnih tijela za ravnopravnost spolova i nevladine udruge Ženske mreže Hrvatske dogovorile su danas koordinirano djelovanje radi ostvarivanja ustavnog načela o ravnopravnosti spolova.

Hrvatska je napravila veliki napredak u donošenju zakona i uspostavljanju mehanizama za ravnopravnost spolova, ali problem je u njihovoj provedbi, rekla je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik na konferenciji za novinare nakon sastanka predstavnica državnih tijela i udruga.

Predstojnica Vladina ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac-Radin istaknula je problem političke participacije žena, odnosno nedovoljnog broja žena u tijelima vlasti i predstavničkim tijelima te na svim položajima gdje se donose važne odluke.

Iako zakon propisuje da su političke stranke dužne voditi računa o broju žena na listama, problem je što one tu zakonsku obvezu shvaćaju deklarativno i ako te ne učine proći će bez sankcija, rekla je predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol.

Koordinatorica Ženske mreže Hrvatske Bojana Genov rekla je da se razmišlja i o promijeni Izbornog zakona kojim bi se omogućila barem 40 postotna zastupljenost žena.

Odgovarajući na upit što će biti s Alimentacijskim fondom, za čiji je rad u državnom proračunu osigurano 20 milijuna kuna, Sobol je rekla da bi od Vlade i nadležnih ministarstava trebalo zatražiti da se taj novac, do osnutka Fonda, preraspodjeli Centrima za socijalnu skrb, a njih bi trebalo ovlastiti da nakon dva mjeseca neplaćanja pokrenu sudske postupke za naplatu.

Predstavnice državnih tijela za ravnopravnost spolova i Ženske mreže Hrvatske istaknule su i problem porasta diskriminacije žena u ekonomskoj sferi (raste broj nezaposlenih žena, njihove plaće i radni uvjeti nisu izjednačeni), u porastu je obiteljsko nasilje i nasilje na ženama, a mediji i reklame pune su seksizma, senzacionalizma, stereotipa o ženama i diskriminatornog prikazivanja žena i muškaraca. (Hina) xbma ymd

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙