FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

saborski odbor poziva vladu da se sustavnije bavi položajem žena

ZAGREB,21. rujna(Hina) - Saborski Odbor za ravnopravnost spolovapodupire Vladin prijedlog da se 22. rujna proglasi Nacionalnim danomborbe protiv nasilja nad ženama, ali poziva Vladu da se sustavnijepočne baviti sve lošijim položajem žena u Hrvatskoj.
ZAGREB,21. rujna(Hina) - Saborski Odbor za ravnopravnost spolova podupire Vladin prijedlog da se 22. rujna proglasi Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, ali poziva Vladu da se sustavnije počne baviti sve lošijim položajem žena u Hrvatskoj.

To je na današnjoj konferenciji za novinare izvijestila predsjednica Odbora Gordana Sobol, izrazivši nadu da će Vlada još danas taj prijedlog uputiti u Sabor, kako bi se već sutra, nakon izglasavanja, mogao obilježiti Nacionalni dan borbe nad ženama.

Inače, 22. rujna odabran je jer su na taj dan 1999. tijekom brakorazvodne parnice u sudnici zagrebačkog Općinskog suda ubijene tri žene.

Sobol je pozvala Vladu da se sustavnije počne baviti položajem žena u hrvatskom društvu, koji je, kaže, sve lošiji u zadnjih nekoliko mjeseci.

Upozorava na zabrinjavajući trend povećanja udjela žena u broju nezaposlenih (u kolovozu ove godine u ukupnom broju nezaposlenih žene čine 58,49 posto), kao i na neprovođenje programa za poboljšanje položaja žena - predviđeno je 1,5 milijuna kuna za zapošljavanje žena, nije utrošena ni kuna, 1,3 milijuna za zaštitu od nasilja u obitelji, utrošeno tek 0,3 posto, predviđeno je 4,4 milijuna kuna za poboljšanje obiteljskih usluga, utrošeno samo 1,33 posto.

"Sve što je ova Vlada zacrtala za poboljšanje položaja žena svodi se samo na vraćanje porodiljnih naknada i pričama o obiteljima s osmero ili više djece, a na leđa žena ponovno se pokušava staviti teret odgovornosti za budućnost nacije", kazala je Sobol.

Odbacila je prigovore da je Zakon o sprječavanju nasilja u obitelji neprovediv, rekavši da je potrebno samo doraditi neke članke te "natjerati" ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi te pravosuđa da donesu potrebne provedbene pravilnike.

Istaknula je i da je od početka primjene Zakona, sredinom prošle godine, Visoki prekršajni sud riješio više od 50 posto ili 3.500 predmeta koji se tiču nasilja u obitelji, što bez Zakona, tvrdi, ne bi bio u mogućnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙