FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SPOTOM E&S BANK HTV KRŠI odredbe zakona o RAVNOPRAVNOSTi SPOLOVA

ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - Ured za ravnopravnost spolova hrvatskeVlade danas je dopisom upozorio glavnog ravnatelja HRT-a Mirka Galićai predsjednika Uprave Erste & Steiermarkische Bank Petra Radakovića dase "emitiranjem spolno diskriminirajuće i seksističke promidžbeneporuke za kreditnu karticu Master card te banke", krše odredbe Zakonao ravnopravnosti spolova, te drugih zakona i propisa
ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - Ured za ravnopravnost spolova hrvatske Vlade danas je dopisom upozorio glavnog ravnatelja HRT-a Mirka Galića i predsjednika Uprave Erste & Steiermarkische Bank Petra Radakovića da se "emitiranjem spolno diskriminirajuće i seksističke promidžbene poruke za kreditnu karticu Master card te banke", krše odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova, te drugih zakona i propisa

U pismu, koje je potpisala predstojnica Ureda Helena Štimac Radin, ističe se da su zaštita i promicanje ravnopravnosti spolova temeljne vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske, a Zakonom o ravnopravnosti spolova uređen je način zaštite od diskriminacije na temelju spola i stvaranju jednakih mogućnosti za žene i muškarce.

Podsjeća kao je zakonska obveza Ureda osiguranje provedbe zakona te ih, smatrajući to svojom obvezom, obavještava, kao i cjelokupnu javnost, na neprihvatljivost emitiranja promidžbenog spota za Master card kreditnu karticu E&S Bank.

Seksistički sadržaj te promidžbene poruke sadržan je u tvrdnjama da je peglanje ženski posao i drugo, što je izravna povreda odredaba Zakona o ravnopravnosti spolova, ističe Štimac-Radin.

Podsjeća da se Zakonom zabranjuje javno prikazivanje i predstavljanje žena i muškaraca na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način, s obzirom na spol. Također dodaje da je Zakonom o medijima kao i Zakonom o HRT-u zabranjeno poticanje spolne diskriminacije. Odredba Zakona o HRT-u određuje pravo HTV na odbijanje objavljivanja promidžbenih poruka zbog sadržaja koji je protivan programskim obvezama utvrđenih tim Zakonom, kao i drugim propisima i pravilima, stoji u pismu koje je predstojnica Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin uputila glavnom ravnatelju HRT-a Mirku Galiću i predsjedniku Uprave E&S Banke Petru Radakoviću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙