FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Spomen-ploča u znak sjećanja na petu obljetnicu trostrukog umorstva i jednog pokušaja umorstva u srijedu je postavljena u zgradi Općinskog suda u Zagrebu. Ploča je postavljena u sjećanje na sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić, ubojičinu suprugu Gordanu Oraškić te ranjenu zapisničarku Stanku Cvetković. Otkrila ju je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, rekavši da nasilje zabrinjavajuće raste - budući da je u prva tri mjeseca ove godine broj prijavljenih nasilnika 50 posto veći nego u istom razdoblju lani. Trostruko umorstvo i pokušaj umorstva prije pet godina počinio je iz pištolja Mato Oraškić, dobivši za to 40 godina zatvora. U spomen na tri kukavički ubijene žene Hrvatska će, među rijetkim zemljama, ustanoviti Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, rekla je potpredsjednica Kosor.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) danas je osudilo priopćenje Branimira Glavaša u kojem je "uvredljivim rječnikom napao" predsjednika HND-a Dragutina Lučića i novinarku Globusa Slavicu Lukić, ocjenivši Glavašev istup kao omalovažavanje novinara i vrlo grubi napad na cijelu profesiju. "Kako Glavaševe uvrede smatramo omalovažavanjem novinara i vrlo grubim napadom na cijelu profesiju, mislimo da bi bilo poželjno da i odgovarajuća tijela HDZ-a javno zauzmu o tome stajalište", ističe se u priopćenju koje je u ime HND-a potpisao potpredsjednik Zdenko Duka.

OSIJEK - Sudsko vijeće osječkog Županijskog suda danas je, nepravomoćnom presudom, proglasilo krivim Marijana Gavrana (1977.) iz Šodolovaca za kaznena djela teškog ubojstva iz koristoljublja i silovanje te ga osudilo na jedinstvenu kaznu od 22 godine zatvora. Gavran je bio optužen da je u noći 5. veljače ove godine provalio u osječku pizzeriju "Makalu" te na okrutan način ubio 59-godišnju Katu Bogojević, majku vlasnika tog ugostiteljskog objekta, koja ga je zatekla u provalnoj krađi. Optuženika se teretilo da je unesrećenu ženu udarao po glavi i tijelu šakama, uređajem za gašenje požara i cjepanicom te joj nožem zadao reznu ranu na vratu. Od zadobivenih udaraca Kata Bogojević pala je u besvjesno stanje, nakon čega ju je optuženik silovao, a zbog svih zadobivenih ozljeda ubrzo je preminula.

ZAGREB - Klubovi zastupnika u Hrvatskom saboru načelno su večeras pozdravili nakanu Kluba HSP-a da se hrvatske otoke zaštiti od rasprodaje, ali i upozorili na neprihvatljivost pojedinih dijelova HSP-ova zakonskog prijedloga. To se posebice odnosi na odredbu po kojoj ni stranci, ni domaći ne bi mogli stjecati pravo vlasništva nad otocima i hridima u teritorijalnom moru koji su od strateškog interesa, a ako im je to već 'pošlo za rukom', donošenjem HSP-ova zakona to bi im pravo prestalo, a oni bi imali pravo na izvlaštenje. Sabor je raspravio i Librin prijelog da se kroz dopune Zakona o PDV-u plaćanja tog poreza oslobode i dobra za slijepe i slabovidne. I dok oporba podržava taj prijedlog, HDZ najavljuje suprotno. Oslobađajem od PDV-a samo za pomagala za slijepe dovelo bi se ostale osobe s posebnim potrebama u neravnoparavn položaj, stajalište je HDZ-a.

ZAGREB - Librin prijedlog da se pravo glasa na lokalnim izborima dade mladima već sa 16 godina, naišao je popodne na različite reakcije saborskih klubova, a rezultirao je i oduzimanjem riječi SDP-ovcu Nenadu Staziću. Nakon što ga je u tri navrata upozorio da se drži teme i da ju ne širi, Staziću je riječ oduzeo predsjedavajući Luka Bebić. Stazić se bunio kako ga spriječava da progovori o položaju mladih u društvu, no Bebić mu je uzvratio da stalno nekom drži lekcije, te da ima dovoljno godina, pa je mogao nekom mlađem ustupiti svoje (zastupničko) mjesto.

ZAGREB - Predsjednica zagrebačke gradske Skupštine Morana Paliković Gruden rekla je danas kako zahtjev gradskog zastupnika Zdravka Tomca za njezinom smjenom na sutrašnjoj sjednici Skupštine drži neutemeljenim te da se nada da neće proći. Zahtjev za smjenom smatram napadom i političkim pritiskom na mene, rekla je Paliković-Gruden na konferenciji za novinare. Kazala je kako je Tomac zatražio njezinu smjenu jer je iz zastupničke klupe tražila prestanak rada Povjerenstva za prenamjenu zelenih površina na čijem čelu je Tomac, jer troši previše novca. Prva faza - izrada karata, dokumentacije... koštalo je oko 300.000 kuna, a Skupštinu je to stajalo dodatnih oko 100.000 kuna nepredviđenih troškova, rekla je.

OSIJEK - Saborska zastupnica SDP-a i predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol izjavila je večeras u Osijeku kako se za ravnopravnost spolova u zakonodavstvu u Hrvatskoj učinilo i više nego se očekivalo, ali da je pravi posao, praktična primjena tih propisa, tek na redu. Govoreći na tribini Foruma žena osječkog SDP-a, Sobol je istaknula kako se Hrvatska približava Europskoj uniji koja "ravnopravnost spolova štiti kao jedno od temeljnih ljudskih prava" te da su prava žena integralan i neodvojiv dio cjeline ljudskih prava.

ZAGREB - Hrvatski istinski preporod (HIP) Miroslava Tuđmana i Hrvatski socijaldemokrati (HSD) Zdravka Tomca odlučili su osnovati zajednički Klub gradskih zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, objavili su danas čelnici tih stranaka. Predsjednik novoosnovanog Kluba HIP-a i HSD-a Zdravko Tomac rekao je da će najprije izraditi politički program i platformu djelovanja te tada razgovarati s drugim strankama o mogućem priključenju.

ZAGREB - U Klovićeve dvore u Zagrebu popodne su iz Pariza dopremljeni gotovo svi izlošci za veliku izložbu "Dora Maar i Picasso - dodir pogledom" koja se otvara 30. rujna. zlošci su vlasništvo Muzeja "Picasso" u Parizu, a kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Anne Baldassari, ujedno i voditeljica zbirke toga muzeja. Izložba obuhvaća 380 radova nastalih od 1935. do 1945., od toga je osamdesetak Picassovih originala, crteža, ulja i grafika, a ostalo su fotografije Dore Maar, koja je pratila nastanak djela velikoga majstora.

ZAGREB - Predstavljanje "Croaticae", poduzeća za kulturnu, informativnu i izdavačku djelatnost madžarskih Hrvata, održano je danas u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu u sklopu Desetog tjedna manjina. "Croatica" je u tri godine djelovanja objavila 53 naslova, među kojima najviše udžbenika, a posebno se ističe književni niz od pet svezaka, kazao je direktor Csaba Horvath. Također, "Croatica" izdaje časopis "Pogledi", "Hrvatski kalendar" i tjednik "Hrvatski glasnik" te CD-e, kazao je. Napomenuo je da su neki udžbenici tiskani na standardnom hrvatskom jeziku, a neki na gradišćanskohrvatskom te dodao da "Croatica" ima tiskaru te tiska udžbenike za druge manjine.

ŠIBENIK - Izložbom i posterima o izobrazbi knjižničara i europskoj integraciji, o strategiji razvoja hrvatskih knjižnica te o upravljanju knjižnicama i knjižničarskim društvima popodne je u hotelskom naselju "Solarisu" kod Šibenika počela 34. skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva. Skup pod nazivom "Hrvatske knjižnice u svjetlu europskih integracija" traje do subote, 25. rujna, a u njegovu radu sudjeluje gotovo 300 knjižničara. Osim predstavnika nacionalnih, gradskih i sveučilišnih knjižnica iz Hrvatske ovogodišnja je skupština okupila i knjižničare iz Slovenije i Danske te predstavnike nekih hrvatskih ministarstava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙