FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ESB I USAID POTPISALI UGOVOR O GARANCIJI ZA POLJOPRIVREDNE KREDITE

ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Erste&Steiermaerkische Bank (ESB) iAmerička agencija za međunarodni razvoj - USAID potpisali su danasUgovor o garanciji za poljoprivredne kredite, koja će obuhvatitiukupan iznos kredita od 10 milijuna američkih dolara.
ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Erste&Steiermaerkische Bank (ESB) i Američka agencija za međunarodni razvoj - USAID potpisali su danas Ugovor o garanciji za poljoprivredne kredite, koja će obuhvatiti ukupan iznos kredita od 10 milijuna američkih dolara.

Spomenuti ugovor, kako je istaknuto na potpisivanju, definira da rizike po navedenim kreditima ravnopravno dijele ESB i USAID, što je doprinjelo zajedničkom kreiranju povoljnog modela kreditiranja za poljoprivrednike.

Krediti su namijenjeni isključivo investicijama, pretežito velikih poljoprivrednih proizvođača, s obzirom da je najmanji iznos kredita 140 tisuća kuna, a najviši 1,2 milijuna kuna.

Krediti će, uz valutnu klauzulu, odobravati poljoprivrednicima za povećanje proizvodnje uz nominalnu kamatnu stopu već od 5,99 posto (uz 10 posto depozita) ili 6,40 posto (bez depozita), bez jamaca i uz omjer iznosa kredita i vrijednosti hipoteke od 1:0,75 posto. Naknada za kredit je 1,5 posto.

Rok otplate kredita je 10 godina, uz mogućnost počeka otplate do 2 godine.

Ti bi krediti trebali pomoći većim poljoprivrednim proizvođačima da povećaju svoju proizvodnju, produktivnost te podignu svoju konkurentnost, što je posebno značajno kako bi se poljoprivredni proizvođači pripremili za uvjete poslovanja unutar tržišta Europske unije (EU), istaknuli su potpisnici Ugovora - direktor misije USAID-a u Hrvatskoj William Jeffers i predsjednik Uprave ESB-a Petar Radaković.

ESB, koja tradicionalno financira poljoprivrednike u Hrvatskoj, posebno stočare, posluje s više od 20.000 poljoprivrednika, a tijekom ove godine odobrila je oko 1.400 poljoprivrednih kredita, ukupne vrijednosti 70 milijuna kuna, rekao je Radaković. Najčešći korisnici kredita su bili proizvođači mlijeka.

Jeffers je istaknuo kako je zadaća USAID-a pomoći Hrvatskoj da ostvari svoje strateške vizije. Tako su od 1992. Hrvatskoj odobrile više od 407 milijuna dolara i to za jačanje demokratskih institucija, obnovu i povratak izbjeglica, razminiranje te gospodarski razvoj i obrazovanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙