FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RBA ANALIZA: BLAGO SMANJENJE KAMATNIH STOPA NA KREDITE

ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Novoodobreni kunski krediti bezvalutne klauzule činili su 62,71 posto ukupno isplaćenih kredita usrpnju, dok je udio novoodobrenih kredita s valutnom klauzulom iznosio30,31 posto, navodi se u analizi Raiffeisenbank (RBA).
ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Novoodobreni kunski krediti bez valutne klauzule činili su 62,71 posto ukupno isplaćenih kredita u srpnju, dok je udio novoodobrenih kredita s valutnom klauzulom iznosio 30,31 posto, navodi se u analizi Raiffeisenbank (RBA).

Nakon što je prosječna aktivna kamatna stopa poslovnih banaka na novoodobrene kunske kredite bez valutne klauzule u veljači 2004. dosegnula svoju najvišu vrijednost od listopada 2002. (12,42 posto), već četvrti mjesec za redom dolazi do smanjenja te kamatne stope te je ona u srpnju iznosila 11,51 posto. Silazno kretanje prosječnih kamatnih stopa na novoodobrene kunske kredite bez valutne klauzule posljedica je, smatraju u RBA, smanjenja kamatnih stopa i na dugoročne i na kartkoročne novoodobrene kredite.

Naime, unatoč tome što ne postoji pravilan trend smanjivanja (iz mjeseca u mjesec) prosječne kamatne stope na kratkoročne kredite bez valutne klauzule, u srpnju je kamata bila 11,80 posto (tek 0,01 postotni bod više no u lipnju, ali i 0,43 postotna boda niže od razine iz siječnja 2004.g.). Kako u strukturi ukupnih novoodobrenih kredita preko 30 posto čine okvirni krediti stanovništvu odnosno krediti po tekućim računima, trend pada kamatnih stopa po ovim kreditima započet početkom godine utjecao je na kretanje prosječne kamatne stope po novoodobrenim kreditima.

Kamata na okvirne kredite u siječnju 2004. godine iznosio je 15,07 posto dok je u srpnju iznosio 14,34 posto. Suprotno novoodobrenim kreditima bez valutne klauzule, kod kredita s valutnom klauzulom tijekom 2004. se, nakon pada zabilježenih u proteklim godinama, kamatna stopa zadržava između 7 i 8 posto. U srpnju je kamatna stopa bila 7,25 posto, dok je u prvih sedam mjeseci u prosjeku iznosila 7,44 posto. Dugoročni kunski krediti i nadalje se pretežno odobravaju uz valutnu klauzulu te se na njih odnosi 22,47 posto ukupnih novoodobrenih kredita u srpnju, a prosječna kamatna stopa u srpnju iznosi 7,28 posto.

Pasivne kamatne stope na depozite bez valutne klauzule nakon pada zabilježenog u protekla tri mjeseca u srpnju bilježe rast kamatne stope koja je s 1,64 posto zabilježenih u lipnju u srpnju porasla na 1,89 posto. Ipak, pasivna kamatna stopa na kunske depozite po viđenju (žiro i tekući računi) u srpnju je bila prosječnih 0,72 posto (najniža razina dosad).

Kamatna stopa na devizne depozite koji u strukturi novoprimljenih depozita čine 52,4 posto, u srpnju je iznosila 2,62 posto, navodi u analizi RBA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙