FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABOR O OSNIVANJU ISTRAŽNOG POVJERENSTVA O KREDITIRANJU LENCA

ZAGREB,29. rujna(Hina) - Hrvatski sabor danas je zasjedanje počeoraspravom o HDZ-ovu zahtjevu da Sabor još danas osnuje istražnopovjerenstvo koje bi utvrdilo sve činjenice u svezi s jamstvima kojeje bivša Vlada davala kreditorima privatnog riječkog brodogradilišta"Viktor Lenac", sada u stečaju.
ZAGREB,29. rujna(Hina) - Hrvatski sabor danas je zasjedanje počeo raspravom o HDZ-ovu zahtjevu da Sabor još danas osnuje istražno povjerenstvo koje bi utvrdilo sve činjenice u svezi s jamstvima koje je bivša Vlada davala kreditorima privatnog riječkog brodogradilišta "Viktor Lenac", sada u stečaju.

Prijedlog odluke o osnivanju povjerenstva zastupnicima je obrazložio HDZ-ovac Branimir Glavaš.

Optužio je bivšeg premijera Ivicu Račana, potpredsjednika Slavka Linića te ministre u bivšoj Vladi Goranka Fižulića i Matu Crkvenca da su, na osnovu stranačkog prijateljstva s vlasnikom brodogradilišta Damirom Vrhovnikom, izdavali državna jamstva na kredite bez pokrića.

"Bivša Vlada primijenila je model stranačkog i osobnog prijateljstva te izdavala jamstva bez pokrića, a pritom se Vrhovnik enormno bogatio", kazao je Glavaš.

Osim za izdavanje jamstava na bankovne kredite HDZ bivšu Vladu proziva i da je izdala jamstva na hipoteku koju je Vrhovnik upisao na luku brodogradilišta, a koja je, tvrdi Glavaš, pomorsko dobro koje se ne može upisivati u vlasništvo.

Dodaje da je Vrhovnik dionice Lenca prenio u vlasništvo stranaca, da su do tog vlasništva strane banke i tvrtke došle na temelju državnih jamstava, te da stoga postoji sumnja da je novac od kredita nestao u inozemstvu.

Glavaš se pozvao i na izvješće državne revizije od prošle godine, po kojemu izdavanjem jamstava nisu ostvareni ciljevi, kako poslovni, tako i privatizacijski, te je ostvaren gubitak u brodogradilištu nad kojim je na kraju proglašen stečaj.

HDZ stoga traži da Sabor još danas imenuje sedam članova istražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi tko su stvarni vlasnici Lenca, razloge izdavanja jamstava, kako je brodogradilište koristilo novac od kredita, kako su upisane hipoteke na pomorskom dobru, koje su pravne i fizičke osobe sudjelovale u izdavanju jamstava, te rezultate postupka koji se vodi pred riječkim Trgovačkim sudom.

U prilog osnivanju povjerenstva, drži Glavaš, ide i nedavna izjava Slavka Linića da je svjestan da je bivša Vlada pogriješila.

"Vlada je godinama nastavila kontinuitet da se novac poreznih obveznika vrećama prebacivao jednom mrtvacu u privatnom vlasništvu, zato tražimo osnivanje povjerenstva", naglasio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙