FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMTPR: 10-ak novih zahtjeva za turističke kredite

ZAGREB, 21. rujna 2004. (Hina) - U sklopu nastavka programakreditiranja malog i srednjeg poduzetništva u hotelijerstvu i turizmu"Poticaj za uspjeh", za kojeg je sredinom lipnja ove godineMinistarstvo mora, turizma, prometa i razvitka (MMTPR) potpisalo noveugovore s devet poslovnih banaka, do sredine rujna obrađeno je 10-akkreditnih zahtjeva, svaki u iznosu većem od milijun eura.
ZAGREB, 21. rujna 2004. (Hina) - U sklopu nastavka programa kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva u hotelijerstvu i turizmu "Poticaj za uspjeh", za kojeg je sredinom lipnja ove godine Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka (MMTPR) potpisalo nove ugovore s devet poslovnih banaka, do sredine rujna obrađeno je 10-ak kreditnih zahtjeva, svaki u iznosu većem od milijun eura.

Korisnici kredita iz toga programa, koji se naziva i "Poticaj obiteljskog hotelijerstva", mogu biti tvrtke (d.o.o.) ili obrti registrirani za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u smještajnim objektima.

Većina novih zahtjeva odnosi se, kako se doznaje od pomoćnika ministra za razvoj turizma Roberta Pendea, na refinanciranje postojećih kredita za objekte koji su već u izgradnji ili se obnavljaju.

Po nekoliko tih zahtjeva došlo je iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije, a po jedan iz unutrašnjosti zemlje (iz Đakova u Osječko-baranjskoj županiji) te sa Kvarnera (iz Lovrana) za potprogram "Pod stoljetnim krovovima".

Zahtjevi su, ocjenjuje Pende, kvalitetni, a odnose se na smještajne objekte (vile, male hotele) s najmanje tri zvjezdice, grijanjem i hlađenjem, bazenima i raznim drugim dodatnim sadržajima, što je i cilj toga poticajnog kreditiranja.

Program "Poticaj za uspjeh" resorno je ministarstvo započelo 2002. godine, a iz njega je ove godine, kako kaže Pende, zbog želje za dobivanjem kvalitetnijih i na tržištu traženijih vrsta smještaja te smanjenja "apartmanizacije", isključeno prijašnje finaciranje apartmana i soba.

Sada se tako krediti iz toga programa mogu zatražiti za izgradnju manjih hotela i pansiona (10 do 40 soba), aparthotele (sa restoranom i sedam do 20 apartmana) te za kampove (20 do 100 kamp jedinica). Krediti se mogu zatražiti i za ulaganja u obnovu starih, ambijentalnih kuća (potprogram "Pod stoljetnim krovovima"), za ulaganja građana/iznajmljivača u svoje postojeće objekte, ako se registriraju kao obrtnici, kao i za refinanciranje postojećih kredita (samo za hotele ili pansione sa 10 do 40 soba).

Prema programu najmanji iznos kredita sada je pet tisuća eura (u kunskoj protuvrijednosti), a ovisno o namjeni rok otplate je šest do 20 godina, uz poček od 1 do 2 godine. U prvoj polovici otplate kamatna stopa je fiksna, od 1 do 4 posto (zavisno o vrsti kredita), dok će u drugoj polovici otplate biti promjenjiva, od 6 posto godišnje, i država će ju subvencionirati s fiksnih 1 do 2 posto, ovisno o vrsti i namjeni kredita.

Sa dodatnih 1 posto subvencioniraju se poduzetnici s područja posebne državne skrbi, otoka ili kontinentalnih područja, a s 0,5 posto subvencionira se izgradnja dodatnih sadržaja (bazeni, sportski tereni i slično).

Pende posebno naglašava da sada, budući je došlo i do povećanja dozvoljenog broja smještajnih jedinica (u hotelima sa 25 na 40, a u kampovima sa 50 na 100) više nema ni limita za kredite, za razliku od prije kada su bili ograničeni na prosječnih oko milijun eura za 25 soba.

Važnim i poticajnim drži i to što su banke, potpisnice ugovora, smanjile svoje manipulativne troškove obrade kredita, sa prijašnjih 1 na 0,8 posto.

Dodaje da upita za te kredite ima jako puno te da se veći intenzitet u tome programu očekuje kroz ovu jesen, kada je u planu i organiziranje nekoliko radionica (workshopova) na terenu u suradnji s Udrugom malih obiteljskih hotela. Cilj tih radionica je uz dodatnu promociju i poticanje poduzetnika za taj program i edukacija za vođenje malih obiteljskih hotela.

Slijedom toga najveći broj zahtjeva očekuju do kraja ove i početkom iduće godine, pri čemu napominje da za subvencioniranje kamata iz toga program ima dovoljno sredstava u proračunu.

Po podacima MMTPR-a od listopada 2002. do sredine svibnja ove godine u sklopu programa "Poticaj za uspjeh" ukupno je odobreno 118 kredita u iznosu od oko 324 milijuna kuna. Prema namjeni kreditirano je 71 ulaganje u smještajne objekte, 21 ulaganje u obnovu starih kuća, dok ih je 26 bilo za refinanciranje prijašnjih, nepovoljnijih kredita.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙